pes-v-mhd.jpg
Predpokladám, že za celý život vášho psa s ním pôjdete aj niekam inam, ako len na prechádzku okolo domu. Ponúkam vám pár rád ako na cestovanie a bespečný transport váško miláčika napr. k veterinárovi. Pokiaľ nemáte to šťastie a nebývate v malom meste, budete musieť využiť niektorý z dostupných spôsobov dopravy.

Pes v MHD

V mestskej hromadnej doprave, skrátene MHD platí niekoľko zásad prepravy zvierat. Pes, ale aj akékoľvek iné prepravované zviera musí byť na pohľad zdravé, myslí sa tým, aby nebolo zablšené a špinavé (samozrejme pokiaľ idete k veterinárovi s nejakým problémom, tak zviera zdravé nie je), nesmie byť agresívne a útočné, a na ochranu ostatných cestujúcich musí byť na pevnom vodítku a s náhubkom. Toto platí i u šteniat, bez rozdielu veku. Ak ste sa práve spýtali, ako máte dať malej čivave náhubok – pýtate sa správne a odpoveďou je, že malý pes alebo iné domáce zviera môže byť prepravované aj v prepravke na to určenej, takisto musí byť dobre zabezpečená. Všeobecne platí, že za psa či iné zviera platíte prepravné ako za človeka, žiadne zľavnené.
Pes tiež nesmie zapáchať, či iným spôsobom obťažovať ostatných cestujúcich.

Pes v autobuse, vlaku

Platia v nich tie isté predpisy a podmienky ako v MHD, s tým rozdielom, že napríklad nie každá autobusová spoločnosť vám psa do autobusu vezme a niektoré majú výslovný zákaz prepravy zvierat – napríklad medzištátne. Preto, pokiaľ sa rozhodnete pre túto formu prepravy, vopred si zistite prepravné podmienky.

Pes v aute

Preprava autom je, ako mi iste dáte za pravdu, pre vás aj vášho psa v každom ohľade príjemnejšia, pohodlnejšia a nemusíte dodržiavať takmer žiadne pravidlá. Takmer. Pre bezpečie vášho psa by ste však niektoré, i keď nepísané, dodržiavať mali a to najmä pripútanie psa v aute. Existujú tzv. bezpečnostné pásy, popruhy, ktoré sa navlečú psovi tak, ako klasické popruhy používané namiesto obojku a pripevnia sa o sedadlá. Ďalšou možnosťou je už spomínaná prepravka, ktorú tiež môžete využiť. Veľmi nevhodná je preprava psa na prednom sedadle spolujazdca z dôvodu, že pes môže vodiča rušiť a tým ohroziť nielen seba, ale aj majiteľa, prípadne iné osoby.
Dobrou pomôckou je aj deka pre psa, špeciálne vyrábaná do áut. Poslúži na to, aby ste nemali všetko od chlpov a iných nečistôt, ktoré pes so sebou vezme. Ďakovať za ňu budete aj v prípade, že psovi príde zle od žalúdka a vy nebudete musieť čistiť celé auto, ale postačí, ak zvlečiete deku a operiete ju. Vešia sa medzi predné a zadné sedadlá a je v mnohých ohľadoch praktická.
Preprava či už autom, alebo autobusom, vlakom či MHD je pre miláčika väčšinou stresujúca a nepríjemná, preto by ste ho mali nehať zvykať na dopravu od šteniatka. Nie je pre ne ľahké zvládnuť kolísanie dopr. prostriedkov, pohyblivú ,,zem” pod nohami, stiesnené priestory a iných ľudí okolo seba, preto svojho psa hladkajte, utišujte a prihovárajte sa mu. Zvládne to potom oveľa lepšie.