Strach na prechádzke – ako ho zvládnuť?

Inzercia psov, forum o psoch Diskusné Fóra Výcvik psa Strach na prechádzke – ako ho zvládnuť?

  • This topic has 6 hlasov and 24 odpovedí.
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 25 )
  • Autor
    Príspevky
  • #48521
    Ahojte, viacej ako výška do akej mi Engee narastie, ma od včera trápi, ako sa zachovať, ked sme s Engee na dlhšej prechádzke a ju zrazu niečo vyľaká. Deje sa to od včera, je oveľa krajšie počasie tak si s ňou dovolím zájsť aj ďalej. Doteraz sa to nikdy nestalo, že by sa dačoho vyľakala. Je pravda, že sme chodili spôsobom čuchám 5 min jedno miesto, potom sa pohnem 1m a zase čuchám, chodím doprava doľava, hore dole ale nie rovno 🙂 Cesta, čo by inak trvala 15 min, my sme šli 30 min, ale to envadí, však nech je na vzduchu, zbiera informácie o cudzích psíkoch a o okolotých nových predmetoch. Takto sa spoznala s byciklom, ktorý sa jej najprv pozdávala, chcela za ním utekať, no potom sa ho začala báť a nie som si istá, či som to spôsobila ja, lebo vždy jej vravím to isté, nesmieš, Engee, fuj, to sa nesmie, stoj.. či sa to týka ľudí, áut, iných psíkov, atd … proste usmerňujem ju tým istým spôsobom. Ďalší náš problém bol, že včera nám na takejto prechádzke udrela petarda :/ uši dozadu, chvost dole, mierne naježený, a už sa išla obesiť na vodítku, nedalo sa mi ju udržať na mieste, hľadala spôsob ako utiecť, takto sme sa driapali zvyšok cesty naspäť :/ snažila som sa s ňou zastať a usmerňovať ju že týmto štýlom ja domov nepôjdem, ked sa správa ako ťažný kôň, až pri vchode do bytovky sa ukľudnila a sledovala okolie za nami…
    Dneska podobná situácia, krásne sme zvládli brechajúce rozčertené psy za plotom niekoľkokrát, aj odlúčenie s priateľom, ktorý šiel potom iným smerom (zabrala piškótka, ktorú mám vždy pre prípad potreby vo vrecku)… lenže cestou naspäť išiel zase bycikel, najprv ho pozorovala a potom ako bol za nami sa to spustilo, zase sa chcela driapať domov, dohovárala som jej, elbo ja fakt nebudem kilometer a pol chodiť so psom, čo sa mi škrtí na obojku a bežať som rozhodne nechcela, nezabrala ani piškóta, nezdalo sa mi to správne… síce ani to čo som spravila asi nebolo, ale vzala som ju na ruky a preniesla cez cestu, tam to nepoznala, cudzie pachy, ešte sme tade nešli, tak nevedela kadiaľ ísť domov, trochu sa ukľudnila, ťahala sa síce, ale bolo vidno, že nie s tým ukrutným strachom, tak normálne ako sa ťahá lebo nevie ešte chodiť pri nohe a pomaly, ešte je šteňa, som počula, že ju stači neskôr učiť, nech si užije “detstvo”, i ked sem tam na takýchto vychádzkach nalieham na pomalý krok… ospravedlňujem sa za dlhý príspevok, ale chcela som lepšie objastniť ako to prebiehalo… ako sa mám zachovať v takejto situácii? aby sa ukľudnila?
    #59612
    Smallblot
    Člen
    Poprosiť človeka, čo ide okolo na bicykli, aby zastavil a dal sa očuchať 🙂 Alebo ho nejakým iným spôsobom zoznámiť s týmito “chodiacimi strašidlami”. Prípadne už som to tu raz spomínala, ísť oproti, prv než si bicykel všimne zmeniť smer naspäť, potom sa zase otočiť, ísť naproti bicyklu, potom zase zmeniť smer a ísť naspäť a takto dokola, až kým sa s bicyklom neminiete.
    Ak sa nemýlim, tak Engee má 4 mesiace? Čo si pamätám, tak náš Rony prvý mesiac býval len na trávniku pred domom, viac ani za nič, potom sme sa začali pomaly pohybovať ďalej po ulici štýlom podobným tomu tvojmu 🙂 A až keď bol o niečo starší, tak sa osmelil a dokázal ísť aj na cudzie miesta, kde predtým ešte nebol a objavovať nové veci. Možno je ešte mladá na nejakú väčšiu prechádzku, resp. si musí zvyknúť, lebo je to pre ňu nové.
    Nič iné ma momentálne nenapadá. 🙂
    #59613
    s tým byciklom skúsim spraviť tak ako píšeš, ked prídem domov do LC aj s ňou tak jej dám ovoňať ten môj 🙂 ak teda nebude nejaký dobrovolník tu nablízku…
    my sme zo začiatku tiež len okolo činžáka, cez cestu sa bála, ale ako som jej ukázala, že sa nemusí báť ísť aj dalej, odvtedy nebol problém, strach z diaľky sme prekonali, doteraz to bolo OK, chodili sme na 20 min poprechádzať sa pomedzi činžáky, no teraz neviem prečo nastal zlom… po 30 min si začne všímať nejaké zvuky, čo ja neregistrujem a utekáme domov
    #59614
    Urob ako radi smallblot a nikdy ju neber na ruky anechlachol ju, ked sa boji. Len jej tym povies, ze strach je ok. Ocuchat si musi ten bicykel, ktoreho sa zlakla, nie tvoj a stojaci. Chce to cas, je mala. Len ju ber na rozne miesta, aby mala rozne zazitky. Niekedy staci pozerat sa z dialky, aby neznervoznela. Kym je v pokoji, mozes chvalit. ked uz znervoznie, bez komentara pokracuj vo svojom smere a mimovolne sa vzdaluj od objektu strachu. Ked sa derie dopredu, zastav a stoj, kym sa neupokoji. Zisti, ze pojdete dalej, len ked nebude tahat. Nenechaj sa dotlacit tam, kam chce ona.

    Zvedavost by ju postupne mala premoct a bude sa tahat ocuchavat rozne veci. Tempo priblizovania nechaj na nu, nesil ju, aby to robila rychlejsie. Kazde steniatko ma svoje tempo a urcite chod na vychadzky na rozne miesta, nie te iste. Ine cinziaky, ine travniky, ine pachy. Okolo skolok a skol, okolo ihrisk. Len nech pozera a nucha vzduch. Sama sa rozhodne. Ked sa bude chciet od strachu vratit, nedovol. V pokoji vydrz stat, Az sa upokoji, potom mozete ist spat.
    Psiky maju taktiku na nezname objekty v ceste, ktore nepoznaju: priblizuju sa k nim bokom a v obluku, postupne skracuju vzdialenost a nuchanim ziskavaju informacie o objekte, az sa k nemu nakoniec priblizia uplne. Je to vidno na psikoch volne pobehujucich a bez panov. Nikdy nepridu priamo a tvarou k objektu, ked si nie su iste a cloveka alebo vec nepoznaju. Rob to tak aj ty. Bude to pre malu prirodzenejsie.

    #59628
    wendy1
    Člen
    Super som sa zasmiala na Nickovi.:D
    Ja sa tiez casto rozpravam s Wendy a priatel sa potom cuduje, ze rozumie tolkym veciam a najdradsej ma slovo: Ideme papat? ( zacne ma volat a beha hore dole, do kuchyne a spat ku mne )Kde mas papat? ( a ukazuje hore na policku, kde uz ju caka odmerka ).
    Kto vie ako to je. Ci je tam ta intonacia alebo slova. Ale ked tvrdia ze pes sa vie naucit 200 slov ci povelov, tak preco by nemohol rozumiet?
    #59615
    Ďakujem Rhea, za tvoju reakciu. Ja viem, že to nebolo správne vziať ju na ruky, lenže ja som sa aj snažila stáť na mieste ale ona sa mi len škrtila, už sa bála aj takých vecí, čo prekonala, prechádzajúce autá okolo, brechajúce psy za plotami domov a to sme stáli len na tom jednom mieste a vkuse bola v ťahu bez prestania. Ja som sa jej snažila sprostredkovať, že takto ja s tebou dalej nikam nepôjdem, ale ona zo 5 min bola v ťahu, nechcela som, aby sa priškrtila, tak som skúsila zmeniť prostredie za neznáme, lebo som si všimla, že ked sme aj na prechádzke do neznámej lokality tak neťahá, ale ako sa otočíme na cestu domov, tak ma ťahá ako odušu.
    Myslela som si, že ju ten strach z bicykla už prešiel, elbo ako ho videla prichádzať, tak ho iba pokojne sledovala (zvedavo – ušká aj chvostík hore) potom ešte ako prechádzal okolo tak ho sledovala v kľude ale ako bol za nami tak vtedy nejaký prepínač a už sa ťahala (uši aj chvost dole a naježená srsť) snažila som to riešiť v kľude, viem, že pocity, aké má človek, prenáša aj na psa a podľa toho aj pes reaguje. Bolo to nesprávne, že som ju nechala vkľude pozorovať približujúci sa bicykel?
    Presne o to sa snažím, že ja som pán a ona pes, ako sa hovorí; ked dačo chcem a ona vymýšľa (breše, skáče po mne) tak jej dávam pocítiť, že neustúpim od toho čo chcem, kým to nespraví, všimla som si, že moja vytrvalosť je jediná zbrať ktorú mám, aby som si získala jej podriadenosť
    Nie že by som sa doslova snažila vyhýbať cudzím ľudom, najmä deťom, ale ona strašne vyskakuje po ľudoch a škriabe pazúrikmi alebo hryzie v rámci hry hoci ich nepozná, aj po detoch, teda ak nie je pod dozorom, čo je dosť nepríjemné, lebo oni to berú ako napadnutie.. strašne sa za nimi ťahá, vtedy ju zastavím, usmerňujem ju Nesmieš! a vtedy ich len sleduje ako idú okolo, pochválim a len dúfam, že časom to už nebudem musieť robiť, priateľ zase len ide dalej a ona sa za nimi ťahá na vodítku :/
    Inak ked som ju aj učila aby sa neťahala na prechádzke, nemyslím zo strachu ale zo zvedavosti, tak som to robila takým štýlom ako som sa tu dočítala, vždy ked potiahla dopredu, zastala som, a takto sme sa pohli a stáli, zdalo sa mi to beznádejné, vkuse som do nej tlačila Pomaly!ale začínam vidieť pokroky (maličké, ale v tomto prípade obrovské) :)) alebo sme odušu menili smer, ked isla doprava ja som šla dolava … samozrejme zase som bola ľudom nasmiech…
    #59629
    určite rozumejú 🙂 ved rovnakou inotánicou vieme povedať rôzne slová, vety a psík si vyberie presne to čo hovoríme? podľa mňa si najviac opakované slová zapamätajú, tiež som počula o kapacite slov, ktoré si pes dokáže zapamätať, videla som video, kde psík mal v jednej izbe porozhadzované množstvo hračiek, bola tam kamera a z druhej miestnosti majiteľka sledovala, či ide rovno k predmetu, po ktorý ho poslala, málokedy zaváhal 🙂 väčšinou šiel priamo k hračke, ktorú ho poslala doniesť 🙂
    #59616
    katarina2
    Člen
    Môj psík reaguje opačne, on útočí, na niečo čoho sa bojí a beží mu oproti. Neuvedomuje si, že si môže ublížiť alebo že neznámy objekt môže byť nad ním v prevahe. To ja ho musím krotiť, včera v noci vybehol na dvor si len ciknúť, lebo nie vždy vydrží až do rána a na jeho abnormálny brechot som vyšla von za ním sa pozrieť prečo tak veľmi breše a to bol len červený celofánový sáčok hodený k našej bránke a pod svetlo el. osvietenia sa prenikavo trblietal a vo vetre šuchotal, tak to obrechával ako votrelca. No a na prechádzke tiež ťahá ako divý až sa dusí ale zmenila som obojok za remienky popod nôžky také ako traky a teraz sa už aspoň nedusí. Predtým som aj ja utekala s ním aby sa nedusil ale teraz môžem ísť pokojne aj keď ma ťahá, aspoň sa nedusí a ja môžem ísť pomaly.
    #59630
    heny
    Člen
    hej vedia rozoznavat veci, tiez som sa niekde docitala , niekolko 10tok slov si vedia zapamätat. ja som tak rockyho naucila 3 hracky po mene. dala som ho sadnut, tri hracky pred neho, povedala som napr kde je maci, zobral si macika 🙂
    #59617
    Ach milá Katka, ale to je na nervy ked si predstavím, že ju mám celý život upozorňovať na to a to, aby si neublížila, lebo viem, že si to ani ona neuvedomuje… ja zase nevystojím, aby ma pes ťahal na prechádzke… má to byť prechádzka a nie záprah :/ nedarí sa mi vysvetliť jej, že sa neťaháme :/ žiadnym spôsobom a už som zúfalá, viem, že chce aj voľne pobehnúť si, ale ked ju pustím, už na volanie nereaguje a teda sme sa s priateľom dohodli, že na voľno dosť dlhý čas už enbude… minule som ju 20 min večer hľadala a už som bola zúfalá kam ušla a to som jej chcela len dopriať nech sa voľne prebehne, v sekunde bola preč! :/
    Ľudia si fakt s dobrým úmyslom berú šteňatá z útulku (niektorí si myslia, že to je lážo plážo, že psík bude počúvať na slovo) to som vôbec nečakala, ale toto je nad moje psychické hranice, čo táto stvára :(((
    #59631
    wendy1
    Člen
    Gratulujem Heny ku tomu rozoznavaniu. Rocky je sikovny.:D
    Veronika aj ja som to iste asi videla, tiez nosil hracky po mene, myslim ze to bolo na animal planet, suboj psov a maciek. Vedel aj zhasnut svetlo a pod.
    Ja by som tiez moju chcela naucit viac cvikov, ale musela by som prisposobit byt vela cvikom z tej knihy, kebyze priklad ju chcem naucit zhasnut svetlo, tak mame dorytu stenu skor ci neskor a pod.
    #59618
    Smallblot
    Člen
    Veronika, treba pevné nervy, vydržať. Ešte je šteniatko a tie vyvádzajú ako malé deti, s tým rozdielom, že šteniatku môžeme rozprávať a ono nám jednoducho nebude hneď rozumieť, takže sa musíme obaja naučiť ako to tomu druhému oznámiť tak, aby to pochopil…
    Keď bol Rony malý, mala som pocit, že ma niekedy už z neho ozaj porazí a to je malý špunt. Hovorila som si, že keby som mala prvého psa, ktorý má 30-40 kíl, tak by som už skončila na psychiatrii. 🙂 Nerozumela som, prečo keď mu niečo zakazujem alebo si niečo neprajem, to aj tak robí. Proste nerozumel on mne. Časom som sa to naučila a zmenila prístup a veľa vecí sa zmenilo. Týmto si musí asi každý prejsť. Musíš byť neústupná, dodržovať to, čo chceš a ani kvôli pekným očiam nepovoliť. A nie len ty, ale každý z rodiny. Márne ho budeš ty učiť niečo na prechádzke, keď niekto z rodiny, kto s ňou pôjde, to dodržovať nebude. Potom je to úplne zbytočné. Jeden povolí, druhý zakáže, pes má z toho akurát tak dobrý guláš.
    Nebudeš ju celý život upozorňovať na určité veci, pokiaľ ju to naučíš teraz, čo sa môže a čo nie. To sa týka aj toho ťahania.
    Vonku na prechádzke stretávame jedného pána, majú weimara, temperamentné psíky, ktoré potrebujú dôslednú výchovu. Ako šteňa to bolo bláznivé štvornohé šidlo, teraz? Od nohy sa nepohne, poslúcha na prvý raz… vidieť že má rešpekt voči pánovi a že si rozumejú. Každý to dokáže, len treba vedieť ako na to 🙂
    #59632
    heny
    Člen
    v tej knizke je vela cvikov pre väcsie psiky:-(
    Dakujeme wendy, je ozaj sikovny, samozrejme nie vo vsetkom- ako napr aport:-( on vynika skor v trikoch,cvikoch,nostek ma dobry , musime zacat s hrami kde musi hladat a pod. .uprimne-bala som sa ze bude blbunky, uz ked som ho mala som sa dozvedela ze jeho rodicia neprekypuju inteligenciou.su ustekany,nechodia medzi ludi,takmer ziadne cviky neovladaju:-( ja viem ze psikovia zato nemozu, majitelka sa im nevenuje, aj som jej vravela nauc ich nestekat-stazovala sa mi ze su ustekany- a jej odpoved- mne sa nechce.
    netvrdim ze rocky je najinteligentnejsi psik na svete, ale vela sme ho naucili, aj ho dufam este naucime,a cviky a triky ktore ovlada chcem zdokonalit na taku uroven aby si ich ani nahodou nezamienal;-) trufam si tvrdit z vlastnej skusenosti ze inteligencia psika nema nic spolocne s genetikou. .niekde som citala ze hej. .
    #59619
    heny
    Člen
    uplny suhlas so smallblot !! musis mat pevne nervy, trpezivost, je to steniatko. naozaj si urcte pravidla v rodine, ja som ich urcila tiez , bohuzial ich nie kazdy dodrzoval – koli peknym kukucom a ved je malinky atd atd. a tak to bohuzial aj dopadlo 🙁 ako napr pri jedeni, ja som ho od zaciatku ucila 2metre odomna sediet, aj to fungovalo, kym od ineho nezacal dostavat od stola:(
    zvladnes to nebo jsa , hlavne si stoj stale za svojim 🙂
    #59633
    Smallblot
    Člen
    Inteligencia ako taká sa podľa mňa ani tak nezdedí, skôr by som povedala, že nejaké povahové črty po rodičoch. Napr. Ronyho mamina je čistý výmyselník, skáče ako šialená, no a Rony je presne taký istý – voláme ho kamikadze pes.
    Ronko rozoznáva loptičku, kačičku, ježka, pomaly sa učí aj na kohútika a momentálne dostal novú hračku – prasiatko tak snáď aj na to sa naučí. Ale loptičku nájde hneď bez problémov. 🙂
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 25 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.