Pomoc pri vycviku slepeho psika

Inzercia psov, forum o psoch Diskusné Fóra Výcvik psa Pomoc pri vycviku slepeho psika

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 15 )
  • Autor
    Príspevky
  • #47587
    slipo17
    Člen
    Dobrý deň.Pribeh je dlhsi tak ho skratim. nasli sme pri hlavnej ceste psika ktory sa tulal po ceste a auta na neho trubili, tak sme ho nallozili do auta a zobrali domov, kde sme ho poriadne okupali, odblsili. Zistili sme ze fenecka je uplne slepa a naraza do vsetkeho co ma pred sebou. Ma cca 10 rokov a nic viac o nej nevieme, iba ze je to krizenec teriera.Fenecku sme dali zaockovat a odcervit.
    Problem: 1,Fenecka cika v byte na podlahu, ako ju to odnaucit?
    2,fenecka ked ju vencime ide iba za nami na voditku, myslim ze po pachu, a stale nam hlavou naraza do noh, ako ju naucit aby sla pred nami,popripade vedla nas, mame este jedneho psika ktory je opacnej povahy, rozlietany a vencenie je tak problematicke, nakolko jeden psik ide len za mnou a druhy by lietal kade tade,…

    Dakujem vopred za rady

    #53240
    deeeee
    Člen
    ja by som vyskúšala ju pokarhať keď sa pociká, vtedy keď vidíte že to robí aby vedela začo ste zvýšili hlas a ste nahnevaný.
    Vždy hneď ako sa zobudí tak utekať von a použiť pri tom dáke slovné spojenie ideme von alebo niečo v takom zmysle aby si to spojila stým že ideme niekam kde môžem cikať. A vonku keď sa vyciká tak ju veľmi pomojkať, vychvaliť a odmeniť dákou dobrotkou a nie blbinou.

    Bolo by dobré aj pôvodné ocikané miesta riadne umyť, najlepšie postriekať prípravkom na tom určeným sprej proti ocikávaniu v byte aby ju nevábila pôvodná značka.

    S tým vodením by možno stálo za vyskúšanie, na Váš koniec vodítka pripevniť zvonček či rolničku a učit ju chodiť vedľa toho zvuku ak Vám vadí že chodí za vami.

    Učiť ju povelu pod a stoj aby mala istotu že ju zastavíte a do ničoho nevpáli.

    #53236
    S tym cikanim, po kazdom jedle odniest fenku von a ked sa vycika von dat jej nejaku odmenu, iked neviem akos a bude pytat vonku ked je slepa a nevie kam ma ist k dveram dat najavo ze jej treba cikat. Ale takouto formou odmeny. Co sa tyka toho vencenia obavam sa ze nikdy nepojde pred Vami nakolko je slepa a potrebuje vas citit ze ste pred nou a chranite ju… Je mi luto toho psika :(((
    #53237
    slipo17
    Člen
    dakujeme, aj nam je ho luto preto sme si ho nehali, v utulku by ho hned utratili,… ona sa v byte po case bude vediet orientovat, to som si uz zistoval, ona si zmapuje svoje teritorium, to cikanie je najvacsi problem, skusime vasu radu
    #53238
    zuz
    Člen
    Je super, ze ste si ju nechali, ale lutost bokom. Tato emocia jej nepomoze.
    Pokial ma cuch, viete ju naucit toho este vela. Videla som myslim na Spektre svojho casu dokument, v ktorom mali uz stareho slepeho psika, ktoreho naucili sa orientovat po byte pomocou voni. Kazdy priestor mal inu “aromu”. Neviem, do akej miery je s bytom zoznameny, ale za pokus to stoji. Do kazdej miestnosti mozete dat inu vonu, su dostat vo flastickach a daju sa riedit, takze intenzita nemusi byt velka, psik ma dobry nos a ziska aj v byte istotu. Prejdite s nim kazdy priestor, zo zaciatku hoci aj kazdy den, nech si zvykne na rohy, rozne povrchy a prekazky, ktore v byte mate. Nech bez problemov trafi do svojho pelechu, ktory by bolo dobre mat na mieste, odkial bude mat zvukovy “rozhlad”.
    Takyto psik, potrebuje pravidelny rezim, ktory si zafixuje a pomozu mu jeho biologicke hodiny v nom, len to chce Vasu dochvilnost, ci uz v krmeni alebo vo venceni. Tam mal psik aj problemy s chodenim, takte mal vymedzene miesto v byte, kde vykonaval potrebu. Je dostat save plienky, na ktore mozete dat pachovu stopu, je dostat v zverimexe. Chodit pred vami asi fakt nebude, ale pri vybudovani dovery moze chodit vedla vas, s tym, ze ho naucite chodit pri lavej nohe, pricom v lavej ruke budete mat aromaticky pamlsok (syr, klobasa alebo len “natreta” ruka, ktoru moze onuchavat. Vela chvalit. Tak isto stoji za zvazenie, ci nepouzit zvukove pomocky, ako zvonceky. Ked sa pohybujete po byte alebo aj po vonku, nauci sa vas nasledovat aj po zvuku, cize nemusi byt nutne na vas prilepeny. Skuste taku “rolnicku” dat aj druhemu psikovy, aby sa fenka naucila za nim chodit. Skusajte to na nejakom uzavretom dvore bez prekazok.
    #53239
    slipo17
    Člen
    dakujeme, urcite vyskusame, aj nemozne, aby sa ta fenecka citi bezpecne a ako doma,…
    #53241
    Scylla
    Člen
    Rolničku nedávejte na druhého psa, zničíte mu nervy. Psi mají o hodně lepší sluch než my a pokud fenka neztrácí sluch, je rolnička zbytečná, ona ví o každém vašem kroku a výdechu a zašustění oblečení.

    Když vidíte, že se chystá dřepnout, vyveďte jí ven a dovolte jí, aby se vyvenčila. Zvyšovat hlas – nedělala bych to. Není důležité jí trestat, ale je důležité jí vést a vysvětlit, kde se má vyvenčit.

    Slepý pejsek se orientuje sluchem a čichem, proto bude chodit spíš za vámi nebo vedle vás, ale pokud to není hodně sebevědomý pejsek, který se už se svým postižením vyrovnal, nebude chodit před vámi. Naučte se jí číst. Všimnněte si, že jinak drží hlavu, když se snaží se zorientovat, něco najít v prostoru. Naučte se dát jí signál, kde jste, dejte jí povel na přichod a stopovačkou jí ho velmi jemně vvysvětlete. Potáhněte za stopku, až když uvidíte, že vás našla a ví ten správný směr. Postupujte vůči ní pomalu a s velkým citem.

    #53242
    wendy1
    Člen
    Pokarhat stareho a slepeho psika to mi nepride ako najlepsi napad.
    Za kazdym ju treba vziat von ako to spomina Scylla.
    #53243
    Milli21
    Člen
    Zdravim, moji znami maju tiez slepu fenku, ktora je o nieco mladsia, len oni maju problem zase taky, ze stale steka, asi je to nejaky styl obranneho mechanizmu, ale ten stekot je neznesitelny, pisklavy, hlucny a susedia ich uz maju plne zuby, chceli ju uz aj dat prec, ale nemaju to srdce.. problem je, ze putovala od jedneho majitela k druhemu, kvoli jej povahe predpokladam.. aj jej bolo urcite ublizovane.. chcela by som im nejak poradit, pomoct.. Uz sme rozmyslali, ci sa da aj nieco spravit s hlasivkami, ale to uz je krajne riesenie, urcite by bolo pre vsetkych super, keby sa to da nejak zvladnut.. Velmi pekne dakujem vopred za kazdu radu…
    #53244
    Scylla
    Člen
    Kdy štěká, co je spouštěč, jak na to majitelé reagují? Jak jí vedou (myslím tím, jak jí dávají pocit jistoty a bezpečí), není fenka také nahluchlá nebo hluchá?
    #53245
    Milli21
    Člen
    To neviem s istotou povedat, myslim si, ze nie.. Na zaciatku ju iba upozornovali, popripade dostala s novinami, ale ona si z toho vobec nic nerobi, ona sa prikrci, vie, ze nerobi dobre, ale steka dalej..
    #53246
    Scylla
    Člen
    No,to je fakt super postup, ne? Ať si majitelé zavážou oči, něčeho se leknou a projeví strachovou reakci a někdo je za to zbije…., to snad ani není možné, že to někdo může vymyslet a udělat.
    Štěkání může znamenat nejistotu, strach, leknutí, ale také vyžadování si pozornosti. Hodně často takhle nekontrolovaně štěkají psi, kteří špatně slyší nebo neslyší vůbec. Bylo by dobré ověřit si, jestli fenka dobře slyší, než se zvolí postup na odnaučení štěkání. Protože jestli ani neslyší ani nevidí, bude se muset postupovat o hodně jinak, než jestli jenom nevidí. Mám doma nalezence staršího 14 let, neslyší nic, začíná ztrácet zrak. Je hodně lekavý a také občas štěká. Postupujeme tak, že ho venku vodíme stále na stopovačce, kterou používáme jako navigaci. Doma má kratší hladké vodítko. Vždy ho upozorníme, že se po něm bude něco chtít, dáme mu čas na to, aby se zorientoval, kde jsme a doteky a tím vodítkem ho navigujeme, co má dělat. Věří nám a funguje to, je schopen se pohybovat po bytě a venku na procházkách, pokud má dost času orientovat se nosem.
    #53247
    Milli21
    Člen
    Ked bola raz u nas, my mame aj macky, a ona macky neznasa a nasa macka zastala a ani sa nehla a ona ju ani nezaregistrovala, takze neviem.. Nehovorim, ze ju len bili, tak skusali vselico, ale doskrabala im dvere, nabytok, a viem, je to tazke, ale oni nikdy zvierata nemali, takze nevedia, ako na to.. Takze skusime najprv toho veterinara a potom sa ozvem, ze ako to dopadlo a co teda dalej, dakujem velmi pekne za rady a som rada, ze su na svete aj takito ludia, ktori zviaratkam rozumia..
    #93704
    Lillyan
    Účastník (Participant)

    Dobrý deň, potrebujem pomoc! Náš psík má vyše 15 rokov a od včera večera nevidí. Lekár povedal, že oslepol na jedno oko a vraj cez druhé ešte niečo vidí. Vraj je to glaukóm a mal aj teplotu. Náš psík je chovaný vonku okolo domu a už ani nepočuje. Veľmi sa bojí, nakoľko je zima nemoue byť vonku lebo umrzne. Sedí a pozerá doblba.Dnes sme ho zatvárali do garáža, aby neumrzol. V garaži len sedi a čumí do blba. Na svoj vek bol veľmi živý a teraz sa obávam aby nedostal depresiu. Tak sa o neho bojíme, čo máme robiť? Aké sú vaše skúsenosti? Je šanca, že prežike zimu? Prosím pomošte nám. Čo mame robiť? Bytový pes sa lahko uči ale čo nebytové psy?! Prosím o pomoc. Vopred ďakujem.

    #93705
    Lillyan
    Účastník (Participant)

    Dobrý deň, potrebujem pomoc! Náš psík má vyše 15 rokov a od včera večera nevidí. Lekár povedal, že oslepol na jedno oko a vraj cez druhé ešte niečo vidí. Vraj je to glaukóm a mal aj teplotu. Náš psík je chovaný vonku okolo domu a už ani nepočuje. Veľmi sa bojí, nakoľko je zima nemoue byť vonku lebo umrzne. Sedí a pozerá doblba.Dnes sme ho zatvárali do garáža, aby neumrzol. V garaži len sedi a čumí do blba. Na svoj vek bol veľmi živý a teraz sa obávam aby nedostal depresiu. Tak sa o neho bojíme, čo máme robiť? Aké sú vaše skúsenosti? Je šanca, že prežike zimu? Prosím pomošte nám. Čo mame robiť? Bytový pes sa lahko uči ale čo nebytové psy?! Prosím o pomoc! Vopred ďakujem.

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 15 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.