Pekinéz si robí čo chce a vôbec neposlúcha

Inzercia psov, forum o psoch Diskusné Fóra Výcvik psa Pekinéz si robí čo chce a vôbec neposlúcha

  • This topic has 6 hlasov and 9 odpovedí.
Zobrazuje sa 10 príspevkov - 1 až 10 (z celkového počtu 10 )
  • Autor
    Príspevky
  • #48054
    Vilko
    Člen
    Prosím poraďte mi čo mám robiť s mojim 5 ročným pekinézom, ktorý absolútne ignoruje moje povely. Na privolanie sa ani neotočí a keď ho chcem zobrať na ruky a tým prerušť jeho hru – habe ako krtko, tak sa na mňa oženie. I keď si uvedomil, že urobil chybu, dlho si s tým hlavu neláme. Brechotom a niekedy aj verbálne víta návštevu a nerobí mu problém útočiť aj na domácich- keď sa mu niečo nepáči. Je to veľmi inteligentný psík, ja som sa mu venovala a rozprávala sa s ním ako z človekom. Rozumie čo mu hovorím, le poslúchať nechce a je neskutočne tvrdohlavý. Mám aj 2 ročnú čivavku a tá je neskutočne dobrá a poslušná, tak si myslím, že chyba nie je len vo mne.Radila som sa už aj s chovateľmi, no tvrdia mi že pekinéz je taký. Mám svojho psíka veľmi rada, no niekedy už nevládzem a som z neho nervózna a to nie je dobre.
    Používala som aj stopovačku, lebo keď sa mi v obrovskej záhrade zapotroší, mám čo robiť kým ho nájdem.Poraďte mi prosím ako ho zvládnuť.Ďakujem
    Vilko
    #56355
    Súhlasím so všetkým, čo vám radí zuz. Vilko je u vás šéfom, čivava je spokojná so svojou pozíciou vo svorke (rodine), len vy nie. Ale kedže sa nechováte ako šéf, Vilko vám svoju pozíciu neprepustí. Tak to chodí medzi vlkmi i psami. Ak máte vo svojom okolí psičkara, ktorého obdivujete za to, že ho psík poslúcha, skúste sledovať jeho komunikáciu so psíkom. A Znalca duše na NG si pozrite- dozviete sa veľa užitočného o ľudskej nedokonalosti a o tom, ako správne pochopiť vlastného psíka a ako mu to povedať v jeho reči. Pred mnohými rokmi som bola vo vašej pozícii, dnes pomáham iným a stále mám priestor na zdokonaľovanie.
    #56357
    zuz
    Člen
    Renatus, dobre pises. A na svojom psovi si mozes trenovat asertivitu, resp. vyrovnanost, nazvi si to ako chces. Narazam na Tvoje vety: “Nie som prirodzený vodca a môj pes a… obávam sa že aj moje dieťa to veľmi dobre vedia…a podľa toho sa aj správajú.Milujem ich a chcem pre nich to najlepšie na svete. Na oplátku si ONI robia čo chcú.”
    Vodca si Ty, zivis, krmis, staras sa, potom su Tvoje deti a az potom je pes.
    Vies, ide o to, ze to co spravil pes Vilko, totiz to, ze sa ohnal po panicke s umyslom ju uhryznut, je v rovnakej pozicii, ako by Ti osem rocne dieta dalo facku! A teraz ide to to, stiahnes sa alebo si urobis poriadok a budes trvat na kazni a respekte?! Lebo milovat ich mozme, ale pravidla su tu pre nasu aj ich ochranu. Respekt je o kludnej a vyrovnanej svorke, deti aj psov:) Drzim palce, lebo nikdy nie je neskoro…
    #56352
    zuz
    Člen
    Treba ho zacat vychovavat a to hned. Tvoja nervozita tomu nepridava. Ukludni sa, nadychni a zober krpca (len toho “problemoveho”) na vychadzku na stopovacke a pozivaj ju, kym nebudete mat privolacku zvladnutu. Privolavanie psa uz tu bolo spominane niekolkokrat, tak si to nacitaj. Aj pekinez je pes, takze potrebuje vychadzky aj stimuly – hranie. A hoci ma 5 rokov, da sa s tym nieco robit. Hoci si to nepripustas, chyba je v Tebe, lebo k nemu podvedome pristupujes ako k problemu a pes to vyciti. To neber ako vycitku. Aj mne sa to stalo, ze som sa ku kazdemu z mojich psov chovala inak. Jeden pes moze byt submisivny, co je asi aj Tvoja civava a ten druhy je dominantny. To nie je zavada, len potrebuje iny pristup. Musis trvat na svojich prikazoch, pokial Ta pes nezacne akceptovat. Umyselne nepisem o resspektovani a nadradenosti pana, lebo nemam tieto formulacie rada a ani ja osobne nechcem dominovat nad mojimi psami. Avsak pri vychove chcem moju akceptaciu. Je z Teba citit frustraciu a to vam neprispieva ani jednemu. Ak mas National Geographic, pozri si obcas Znalca psej duse. Nie je to vsenavod, ale je tu iste voditko v pristupe ku psom. Vo vacsine pripadov je “problem” v panovi. Pes sa nevie zorientovat, nema pravidla, je neisty, preto reaguje ako reaguje. Este jedna vec, pes Ti nerozumie, co mu hovoris, rozoznava intonaciu. S psom dokaze komunikovat aj nemy. Takze neplytvaj slovami, ale pouzi radsej gesta, casto to byva ucinnejsie. Drzim palce.
    #56353
    Vilko
    Člen
    Ďaujem veľmi pekne za Vašu rýchlu odpoveď. Ja s Vilkom chodím každý deň na prechádzky, lebo býva tak zaujatý kopaním, že sa zabúda vyvenčiť/veľká potreba/.
    Na prechádzy chodí výlučne na vodítku, lebo keby ho niečo zaujalo, vôbec by ma nepočúval. Keď sme spolu vonku /máme oplotené 2 hektáre/, nezdržuje sa pri mne a vôbec nevyhladáva moju spoločnosť, vždy ho musím hladať ja.K tomu, že mi pes nerozumie čo mu poviem, myslím že nemáš pravdu. Keď letí lietadlo pozrie na oblohu a ja musím povedať aná letí lietadlo, potom je spokojný a hrá sa ďalej. To isté platí aj o domácich zvieratách u susedov, ktoré vydávajú rôzne zvuky a ja mu musím povedeť, ktoré je to zvieratko napr. kôň, oslík alebo škrekot vtákov.
    Nemyslím si že je iný ako ostatné psy, ale je veľmi rozumný, preto neviem pochopiť prečo ignoruje moje povely. A čo mám robiť s tou jeho agresivitou? Nemôže sa predsa oháňať na vlasného pána. Ďakujem
    #56354
    zuz
    Člen
    Mas pravdu, nemoze. Ale tazko sa tu dava podrobny popis riesenia, kedze to vacsinou vyplyva z danej situacie. Ma uz 5 rokov a doteraz mu to bolo tolerovane. Nezarazili ste to hned pri prvom zahnani sa resp. zavrcani. Robi sa to postojom, Tvojou energiou, “pst-tnutim”… Nie som za fyzicke tresty, takze ich neodporucam. Skor odputat pozornost, “privlastnit si” uzemie (ked steka pri okne – tak okno, ked steka alebo vrci pri dverach – tak dvere. Ked skace na sedacku, bez toho aby si mu to dovolila, tak ho vykazes dole (nie zlozis, musi ist sam) a za Tebou moze az na zavolanie.Techniky uz tu boli niekolko krat popisovane. Ale v kazdom pripade sa treba vratit s psikom na zaciatok a sklbit vycvik s vychovou. Jedno bez druheho nefunguje. Je to vela malickosti, ktore u jedneho psa funguju, ze si to clovek ani neuvedomi a druhy je taka “osobnost”, ze Ta moze slak trafit! To, ze sa so psami rozpravame je bezne, ale aj z toho, co pises, tak ma ON navrch – “Keď letí lietadlo pozrie na oblohu a ja musím povedať aná letí lietadlo, potom je spokojný…” Ide o to, ze nemusis, on na tom trva, tak preco by mal pocuvat nejake povely?
    Budem rada, ak sa zapoja pripadne aj ini chovatelia, mozno poradia lepsie. Ja si netrufam takto “na dialku” davat presny navod.
    Viem vsak a som o tom presvedcena, ze to nie je strateny pripad,len treba na nom popracovat a nevzdavat to.
    #56356
    Renatus
    Člen
    Čítam všetko, čo sa dá okolo tejto problematiky…pán a pes…Kto je vodca?

    Nie som prirodzený vodca a môj pes a… obávam sa že aj moje dieťa to veľmi dobre vedia…a podľa toho sa aj správajú.Milujem ich a chcem pre nich to najlepšie na svete.
    Na oplátku si ONI robia čo chcú.

    Tak sa teraz aspoň snažím stať sa vodcom pre nášho psa! Desiaty deň sa fakt snažím hovoriť povely len raz…trvať na nich…
    Po trošičke sa to podvoľuje….keĎ hafan ťahá, zastavím sa, ON sa obzrie, že akože čo zdržuješ…keď povolí, ideme ďalej.Von nejdeme, kým si kľudne nesadne pri dvere – v sobotu to trvalo vyše pol hodiny, ale nakoniec si sadol…Hrám sa s ním, až keď ja chcem, nie keď On mi hodí macíka ku nohám….

    Neviem, možno som Vám dala pár tipov…

    #56358
    Vilko
    Člen
    Ďakujem Vám všetkým veľmi pekne za poučné rady, budem sa snažiť sa podľa nich aj riadiť. Je pravda čo píšete, že psíky sú ako naše deti. Tie moje už odrástli i keď nie sú úplne samostatné a dospelé, ale nepotrebujú ma tak veľmi ako tie malé psíky.
    Beriem ich ako členov rodiny a máte asi pravdu aj v tom, že som Vilka veľm rozmaznala a on potvorka malá si je toho vedomý. Vie že panička mu všetko odpustí keď sa na ňu pozrie tými krásnymi veľkým očkami. Viem, že ma má rád a je mi oddaný, ale ako hovoria viacerí chovatelia, nezaprie v sebe tie svoje panské gény. Celé stáročia bol vychovávany a rozmaznávaný v cisárskych palácov a ľudia boli vlastne jeho poddaný.
    To všetko viem, áno mám to z kníh aj od chovateľom, ale aj cez to všetko stretla som sa aj s milým pekinézom, tak ma mrzí, že ten môj Vilko mi tú moju lásku tak adekvátne nepreukazuje. Netvrdím, že ma niekedy uhryzol, ale ohnal sa na mňa no hneď si to uvedomil a z hrôzov v očiach sa snažil si ma udobriť. Milujem svojich psíikov, sú pre mňa dobýjači energie po ťažkom dni, no niekedy to človeka mrzí, že tá vďaka nie je taká akú by som po tom čo pre neho robím očakával. Mrzí ma, že nie je pri mne keď som v záhrade ako tá malá Čivavka, ktorá je skutočný poklad a všetko čo nemám od Vilka mi vlastne ona vynahrázda. Ešte raz Vám všetkým veľmi pekne ďakujem a budem sa snažiť dodržiavať Vaše rady. Ste určite dlhšími a skúsenejšími chovateľmi ako ja. Ďakujem za môjho Vilka
    #56359
    Musím reagovať na Tvojho Vilka. Nie je rozmaznaný-je pekinéz! Ja mám doma tiež pekinéza a všetko o čom píšeš poznám úplne do detailu. Pokiaľ však chceš psíka vychovávať,nemôže to byť pekinéz!!!Je to pes naozaj svojskej povahy a všetky rady o výchove sú úplne zbytočné. Neverím, že táto rasa sa dá vychovať. Môj presne vie, čo je napr.sadnúť, ale keď sa mu nechce, nie je šance, aby si sadol. A s venčením??? To isté. Bez vodítka odíde,ukryje sa, aby mal pokoj a môžeš kričať koľko chceš, keď sa jemu nechce , nevráti sa! Mne sa stalo, že som ho pustila, hľadali sme ho 3 hodiny po sídlisku a on si hlivel pod autom a doslova sa z nás rehotal. Je to pes, ktorý sa nestane otrokom človeka, skôr naopak. Je veľmi inteligentný, rozumie, všetko, čo mu hovoríš, no má svoju hlavu a naozaj robí len to, čo chce on. To isté je so stravou. Keď mu niečo nechutí, je schopný aj týždeň nejesť. Káždý psíčkar hovorí, že mi šibe,keď mu kupujem, len to, čo mu chutí a že keď mu nedám 3 dni jesť, uvidím, že to nakoniec zožere. Nezožere, už sme sa natrápili!!!!! Ale napriek svojej tvrdohlavej povahe je úžasným priateľom, je veľmi citlivý a oddaný a nedovolí nikomu, aby Ti ublížil. Lásku k nemu Ti opätuje mnohonásobne a vyčarí veľa úsmevu. Veď napokon, čo by si robil(a) so psom, ktorý poslúcha na slovo??? 🙂 To by nebola zábava 🙂 A rada by som medzi psíčkarmi spoznala niekoho, ktorého pekinéz poslúcha na slovo, keď nemá náladu a ešte radšej by som sa to naučila 🙂 Pozri http://www.pekinez.websnadno.cz
    bannersmall22.png
    #56360
    havko.sk
    Člen
    Reakcia z emailu od Mariky B.:

    Veľmi pekne ďakujem za správu ktorú som dostala ohľadom môjho Vilka. To čo si napísala bolo presne ako keby si písala o mojom psíkovi. Nikdy nerobí čo nechce on sám, ale je veľmí inteligentný a rozumie čo od neho chcem, no keď sa mu nechce tak ma jednoducho ignoruje. Tú stránku čo si mi odporučila som si prečítala dávnejšie už aj ja. Vlastne som až cez internet pochopila dušičku tohoto malého, ale krásneho psíka.Preštudovala som si o plemene veľmi veľa, dokonca aj môj veterinár mi potvrdil, že pekinéz je jednoducho svojský psík.
    No aj tak som si myslela, že niekto mi poradí ako ho presvedčiť, že aspoň na piaty ráz poslúchne môj povel a príde ku mne, aby som ho nemusela hľadať po tom veľkom pozemku. No som veľmi rada, že niekto má také isté skúsenosti ako ja a nikto mi už nemôže tvrdiť, že som spravila chybu vo výchove.

    Ešte raz veľmi pekne ďakujem.

Zobrazuje sa 10 príspevkov - 1 až 10 (z celkového počtu 10 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.