Otázky ohľadom výchovy a výcviku šteňaťa

Inzercia psov, forum o psoch Diskusné Fóra Chovateľská poradňa Otázky ohľadom výchovy a výcviku šteňaťa

  • This topic has 7 hlasov and 62 odpovedí.
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 63 )
  • Autor
    Príspevky
  • #49149
    mrfenderjaguar
    Účastník (Participant)
    Zdar,

    mám šteňa Nemeckého ovčiaka chovaného v záhrade a chcem ho naučiť chodiť špiniť na jedno miesto. Problém spočíva v tom, že keď viem, že sa mu chce a zanesiem ho na určené miesto, chvíľu sa tam pomotá a potom sa aj tak odíde vyšpiniť inde. Potom to akurát poutieram do novín (je to riedke), zanesiem tam, kam chcem aby chodil a milo mu to ukážem. Žiaľ, nepomáha to a už je tam nazbieraná slušná kopa novín.

    Ešte uvediem príklad z dneška – po večeri som ho zavrel do voliéry (bezprostredne po jedle zatiaľ nepotreboval ani raz) a po dvoch hodinách ho otvoril a zaniesol na želané miesto. Pobudol som tam s ním asi 15 minút a nič. Schválne som ho zobral na opačný koniec záhrady, kam chodí najčastejšie, avšak nechcem, aby tam chodil, a okamžite to pustil.

    Inak občas keď som ho pristihol, som ho za to poriadne pokáral a pritlačil čumákom do toho hovna, ale nerád by som to takto riešil, okrem toho sa to vraj ani moc nedoporučuje.

    Problém je už i to, že je celá záhrada od riedkych hovien, ktoré nejdú úplne odstrániť, tým pádom to tam stále cíti, preto jediné riešenie, ktoré mi napadá, je zobrať ho na vodítko, ísť s ním na želané miesto a byť tam s ním, dokým sa proste nevykadí, no to môže trvať aj zopár hodín, keďže po večeri nechodí a potom je celú noc zavreté vo voliére a ide až ráno.

    Dík za rady.

    #65538
    Edvina
    Člen
    A prečo sním neidete k veterinárovi ak má riedku stolicu? Možno má niečo zo žalúdkom ale pes nemá mať riedku stolicu!!! A učiť ho na jedno miesto to ho nenaučíte on sa vyprázdni tam kde cíti niečo…
    #65539
    mrfenderjaguar
    Účastník (Participant)

    A prečo sním neidete k veterinárovi ak má riedku stolicu? Možno má niečo zo žalúdkom ale pes nemá mať riedku stolicu!!!

    Lebo je to šteňa, ktoré nemáme ešte ani dva týždne, má úplne novú stravu, je v novom prostredí, čakám, kým sa zadaptuje a potom keď tak pôjdem s ním k veterinárovi.

    A učiť ho na jedno miesto to ho nenaučíte on sa vyprázdni tam kde cíti niečo…

    Myslel som, že ak ide psa naučiť, aby nešpinil v byte, ale počas venčenia, tak to pôjde aj pre prípad záhrady.

    #65540
    katarina2
    Člen
    Nie!-v záhrade je to už vonku, tam má psík slobodu a venčí sa kde chce, ale ak nechcete aby špinil po celej záhrade oddelte mu miesto pletivom aby aj pre Vás ostalo čisté miesto kde sa môžete volne pohybovať. Ale nezabudnúť mu nechať dostatok miesta na vybláznenie sa aj ked s ním chodíte na prechádzku mimo domu, inak by sa v stiesnenom prostredí cítil ako potrestané dieťa do kúta.
    #65541
    Renatus
    Člen
    To asi ani nejde…aby to robil na jedno miesto.Pes má dve voľby – doma a vonku.A vonku je všade, čo nie je doma…:-)))

    Môj napríklad odkladá kakanie na najposlednejšiu možnosť, lebo si asi všimol, že keď to “dá”, tak ideme najkratšou cestou domov…:-))) Múdry je to pes!

    #65542
    mrfenderjaguar
    Účastník (Participant)
    Tak čo sa dá robiť.
    Mimochodom, koľko hodín denne, zhruba, venovať takému šteňaťu? Po odrátaní prechádzok.
    #65556
    mrfenderjaguar
    Účastník (Participant)
    http://www.labrador-dog.sk/ked_ignoruje_fuj.html
    Našiel tom takýto článok, popisuje v ňom rovnaký problém ako mám ja a tvrdí sa v ňom opak, ako píšeš ty – teda že psa potrestať, aj keď zdrhá, ale LEN keď neposlúchne povel, takže som to asi naozaj nerobil celkom korektne.
    Inak ako si prosím myslela vetu, citujem:
    “Ja ked vopred vidím že tu potrestanie nepríde do úvahy,(aby som neprišla o svoju autoritu pred ním), radšej sa robím, že som nevidela, čo urobil.”
    Keď psa trestám, strácam autoritu?
    #65543
    katarina2
    Člen
    3x denne polhodinová prechádzka stačí a potom sa už vo svojej voliere, či koterci zahrá aj samo so svojimi hračkami, samozrejme so spoločnosťou je to veselšie takže už koľko máte na šteňa čas bude to pre neho stále vítané aj sa viac naučí, pri hre sa dá veľa naučiť, pozornosť, postreh, počúvať príkazy a pod.
    #65557
    mrfenderjaguar
    Účastník (Participant)
    Príspevok sa mi poslal dvakrát, takže prosím o zmazanie tohto.
    #65544
    Renatus
    Člen
    Čím viac času teraz…tým menej problémov potom!On si vytvára teraz väzby, spoznáva Vás, učí sa rozumieť, čo po ňom chcete…Je to partnerstvo ako každé iné…Bez spoločne strávenéhé času nastávajú problémy…:-))))
    #65558
    katarina2
    Člen
    Nevravím, že strácaš autoritu tým, že psa potrestáš, ale ak ho nedokážeš potrestať hneď pri čine, neskôr to stráca platnosť a keď ja rozhodne nemienim za ním lietať ako blázon tak sa radšej urobím že som to nevidela, aby si nemyslel že to môže, radšej zamedzím prístup k nežiadaným veciam, teda aby sa vôbec dostal k výkalom. Ja mám svojho mimo domu stále na vôdzke a oči na ňom, síce možno skôr zbadá nejaký extrement na zemi ako ja ale všimnem si že niečo sleduje alebo ňuchá a vtedy mu poviem nechaj, alebo nesmieš a on poslúchne,- no čo iné mu zostáva, opraty držím ja! Ak by nechcel tak len trhnem vodítkom aby som mu hlávku od hovienka odtiahla a to takto trvá už roky takže už mu je to jasné. Len doma v koterci má volno bez vodítka tam by si svoje výkaly aj mohol požrať ale tie sa snažím každý deň pozbierať ak nejaké sú, ale väčšinouá sa už vyprázdnil vonku na prechádzke, málokedy sú výkaly doma na dvore v koterci. Keď bol menší aj zožral, preto ich stále zbieram a vždy mu to nahlas duplikujem aj pri zbieraní ako sa na to pozerá že toto je fuj, niej papať idem vyhodiť. Teraz sa ich už nedotkne aj keby mohol odvykol si, ale už má 4 roky. Tvoj psík je šteňa ešte sa len učí a treba veľa trpezlivosti na prvýkrát sa nikto nič nenaučí. Aj ja som si prečítala článok čo si sem dal a ako vidíš každý psík má inú povahu, ten jej starší psík je tvrdohlavejší takže s ním treba dlhšie popracovať a ten menší skôr počúva a prečo?- teší sa odmene a pochvale. Takže ku každému psíkovi sa pristupuje individuálne na každého platí niečo iné. Ešte by som mu mohla nasadiť náhubok aby nepožral niečo neželateľné ak ho chcete nechať vylietať sa niekde na lúke na voľno ale dohliadnúť aby sa nestretol s iným psom, – bol by v nevýhode keby ten na neho chcel zaútočiť a on by sa nevedel brániť takže ja svojmu náhubok nedávam, radšej ho držím na vôdzke, ale každý si robí podľa svojho aj podľa nátury svojho psíka.
    #65545
    mrfenderjaguar
    Účastník (Participant)
    Aký vplyv má spoločná hra na vzťah majiteľ-pes? Resp., je jedno, ako trávim čas so svojim psom, či už je to výcvik, hra, prechádzka alebo len spoločnosť?

    Ináč, keď svojho psa hladkám na hlave, ale zo strany, začne mi olizovať tú ruku – čítal som, že olizovaním pes vyjadruje svoju dominanciu, no z iných zdrojov mám zas sumbisivitu či oddanosť – kde je pravda?

    Mimochodom, je v poriadku psa trestať vyťahaním za kožu na krku? Samozrejme nie vždy, len keď sa spraví čosi vyslovene netolerovateľné, ale aj tak, vraj si to, resp. všeobecne udalosť, kedy mu bolo nejak ublížené, zapamätá a v dospelosti si spomenie a môže ublížiť.

    #65559
    mrfenderjaguar
    Účastník (Participant)
    Ak pes hryzie to tváre, môže to znamenať niečo iné, ako inde, napr. do ruky? V poslednom čase to ten môj začal robiť, keď má príležitosť. Doteraz tvár oblizol, ale teraz skôr kusne.
    Samozrejme mu to nedovolím, ja len či to môže indikovať niečo iné, ako len hru.
    #65546
    heny
    Člen
    Da sa naučiť psa vykonávať potrebu V záhrade len na jednom mieste..videla som to V telke len neviem ako to robili 🙁

    Šteňatu sa treba venovať čo najviac.brat ho medzi ľudí,na hlučné miesta,medzi psov…chvíľočku denne ho trénovať,hrať sa S ním.výbehu potrebuje veľa.

    Olizovanie uňho neznamená dominancia ešte je malý:)

    To s tým trestanim je diskutabilne. S tvojou poslednou vetou nesúhlasím.stačí upozorniť slovom fuj,nesmieš,keď napr hryzka ho ignorovať…

    #65560
    mrfenderjaguar
    Účastník (Participant)
    Opäť sa mi post poslal dvakrát…
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 63 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.