Môj psík naháňa divú zver

Inzercia psov, forum o psoch Diskusné Fóra Výcvik psa Môj psík naháňa divú zver

  • This topic has 4 hlasy and 5 odpovedí.
Zobrazuje sa 6 príspevkov - 1 až 6 (z celkového počtu 6 )
  • Autor
    Príspevky
  • #46777
    zuz1305
    Člen
    Mám ročného psíka labradora . Venujem sa mu každý deň – okrem toho, že trávime spolu väčšinu voľného času u nás na dvore /v búde je zatvorený len na noc/, chodíme spolu každý deň na prechádzky. Na týchto prechádzkach sa vždy snažím preskúšať všetko, čo som ho naučila. Od povelu k nohe, sadni, dones…no proste všetko. Na výcviku si dosť zakladám. Kedysi sme mali spolu problém – nereagoval na povel k nohe. Tak mi jedna chovateľka poradila až si kúpim dlhú vôdzku, na ktorej ho tento povel naučím. A tiež mi poradila až ho nepustím skôr ako nedokáže zareagovať na 100 % a bez zaváhania sa vrátiť. Toto všetko som dodržala a hafko sa to naozaj aj naučil. IBAŽE teraz je hafko väčšinou na prechádzke na voľno a vráti sa vždy. Takmer vždy… A to je ten problém… Keďže bývam blízko lesa všetky naše prechádzky smerujú práve tam. Keď však zavetrí nejakú divú zver akoby mu niekto dal klapky na uši a už nereaguje na nič. Rozumiem, že je to pes a má v sebe takéto inštinkty, ale nezdá sa mi to úplne v poriadku.
    Dúfala som, že to vyhrešením a opätovný pripnutím na vôdzku postupne vyriešim a hafka od toho odnaučím…..nepodarilo sa. Aj keď ho ďalšie dni mám opäť na vôdzke a nanovo skúšam, či sa vráti reaguje bez zaváhania. A tiež aj keď ho opäť pustím…keď však zavetrí stopu…nemám šancu.
    Už neviem ako ďalej. Pred chvílkou som sa vrátila z prechádzky, kde som až do tmy /cca 30 min./čakala na môjho psíka….či a kedy sa vôbec vráti…Keď ho proste niečo zaujme vôbec na mňa nereaguje. Nedokážem si sama poradiť.
    Ďakujem za akúkoľvek pomoc!
    Zuzana

    #50199
    vycvikar
    Člen
    ja by som skusil predvidat kedy ma zajacie umysly a privolal ho skorej ako nieco podnikne. ak poznas svojho psa isto to zbadas. ak povel pride skorej ako zavetry a psa si privolas je to dobre ale ak nepride chyba je v tom privolani a treba sa ozaj vratit ku stopovacke
    #50195
    Scylla
    Člen
    Nezbývá ti nic jiného, než naučit pejska spolehlivé přivolání. Nejlépe na stopovačce nebo dlouhém vodítku. S postupující spolehlivostí přivolání se stopovačka zkacuje, neodepíná se najednou. Čím častěji ho necháš utéct, tím to bude horší, on to vezme jako sport a bude to vyhledávat. Po jeho návratu ho nekárej, netrestej, nemá to cenu a jen z toho bude to, že se k tobě bude bát přiblížit.
    Měla bys změnit styl procházek a práce s pejskem. Nikdy neopakuj povel, nikdy psa nehoň, povel dávej jen tehdy, kdy si můžeš vynutit jeho případné splnění. Poslušnost na první povel vyžaduj vždy a všude, doma, na dvoře, prostě všude. Ber ho na místa, která nezná a dej mu najevo, že ty si umíš poradit v každé situaci, na rozdíl od něho. Zatím to podle tvého popisu vypadá na to, že jsi výchovu přeskočila a nahradila výcvikem.
    #50196
    zuz1305
    Člen
    Ahoj Scylla!
    Čo presne myslíš pod pojmom výchova? Nezdá sa mi, že som to zanedbala. Pretože na výchove psíka som si dala tiež záležať. Samozrejme, že to nie je na profesionálnej úrovni, ale snažím sa :). Poslúcha a inak sa správa normálne…ale teraz si s ním neviem v tomto poradiť.
    Vrátim sa teda späť k stopovačke /už sa aj tak stalo :)/a nanovo so ho to budem snažiť naučiť.
    Jedno ma však zaráža. Táto zmena – to nahánanie zvierat, som začala pozorovať len nedávno. Predtým síce občas odbehol, ale hneď sa aj vrátil…Teraz je akýsi háklivý na každé
    zviera. Začal nahánať všetko, čo sa pohne a to sa mi vôbec nepáči. A keď začne niečo nahánať tak je to nadlho….
    #50197
    Scylla
    Člen
    Výchovou myslím pejska, který ví, co je dovolené a správné a co ne, páníčka, který mu to umí srozumitelně vysvětlit a jsou spolu v pohodě. Vychovaný pes je ovladatelný za všech, ještě jednou za všech okolností, poslechne na přivolání od zvěře a třeba od háravky a tak dále. Tvůj pejsek přivolání a ovladatelnost evidentně nemá. Nemůžeš psát, že ho má, ale jen někdy. To je stejné, jako bys napsala, že auto brzdí, ale jsou momenty, kdy ne…, to je hloupost, co? Takže bych ho naučila přivolání na první povel za každých okolností a tím si ti částečně vyřeší to lovení. Druhá věc je vysvětlit mu, že se lovit nemá vůbec. K tomu ti poslouží například řetízkový obojek nebo nějaké věc, která při dopadu udělá rámus, ale není psovi nebezpečná. Tu věc hodíš bez oslovení, bez varování psa mezi něj a jeho kořist. A to přesně ve chvíli, kdy se pes bude chystat vyrazit.
    #50198
Zobrazuje sa 6 príspevkov - 1 až 6 (z celkového počtu 6 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.