Ako správne vybrať psíka

Inzercia psov, forum o psoch Diskusné Fóra Chcem psíka Ako správne vybrať psíka

  • This topic has 5 hlasov and 6 odpovedí.
Zobrazuje sa 7 príspevkov - 1 až 7 (z celkového počtu 7 )
  • Autor
    Príspevky
  • #47471
    Jojinko
    Člen
    Prečo vlastne chceme mať psa?
    Psy vyhľadávajú ľudí a majú prirodzenú radosť z ich spoločnosti. Často plnia úlohu dieťaťa a po celý život sú závislé na svojich majiteľoch. Táto závislosť však často býva obojstranná. Lekári dobre poznajú psychologickú hodnotu pohladenia psa, ktoré znižuje stresový stav a upravuje krvný tlak. Váš pes sa stane súčasťou vašej rodiny, priateľom, ochráncom, partnerom, a spoločníkom pre zábavu.

    Akého psa?

    Bolo by rozumné vybrať si psa, ktorého povaha a potreby budú vyhovovať vášmu životnému štýlu. Treba si uvedomiť že do vášho rodinného kruhu pribudne nový člen, ktorý vám bude robiť spoločnosť na viac ako 10 rokov, budete sa musieť o neho náležite starať, kŕmiť, chodiť k veterinárovi atď. Dôležitú úlohu pri rozhodovaní by mala hrať aj osobnosť a charakter daného plemena. Možno chcete strážneho psa, možno pastierskeho psa, aportéra či stavača alebo iba malého spoločníka do vášho domu. Pri výbere psa by ste si mali položiť aj ďalšie otázky: Aký má byť vek psa; akého pohlavia by mal byť; čistokrvý alebo miešanec?
    Vek psa?

    Otázku, aký starý by mal byť pes, ktorého si chcete zaobstarať, by ste mali vyriešiť ako prvú. Je pochopiteľné že malé šteňatá sú okúzlujúce, zvlášť, ak máte deti, ale existujú aj dôvody, pre ktoré by bol lepší starší pes. Ak hľadáte dobrú spoločnosť a chceli by ste psa hneď od začiatku brávať so sebou von na prechádzky, vtedy by bol vhodnejší dospelý pes. Starších ľudí môžu veľmi živé šteňatá vyčerpávať. Ak sa predsa len rozhodnete pre šteňa, musí s ním niekto zo začiatku celý deň byť, alebo aspoň naň pravidelne dozerať a venovať náležitú pozornosť. Pokiaľ sa rozhodnete pre staršieho psa, uistite sa, že má vypestované domáce návyky.

    Aký veľký by mal byť váš pes?

    Je veľmi dôležité premyslieť si veľkosť psa. Veľký pes je dobrý pre odstrašenie votrelcov, ale jeho vlastníctvo sa môže pre vás stať finančne vyčerpávajúce. Kúpa aj kŕmenie psov veľkých plemien sú nákladné a keď tieto psy vyrastú, potrebujú veľmi veľa pohybu. Veľké psy sa nehodia do mestských centier a zvlášť do bytov alebo domov s malými záhradami. Veľké plemená sú však aj napriek svojej veľkosti väčšinou v dospelosti jemnými spoločníkmi a veľmi opatrné na deti. Ak máme na pláne chovať psa v byte, nemali by sme zabúdať na to, že veľkosť bytu a veľkosť psa musia byť v súlade. Do malého alebo nábytkom preplneného bytu by sme si nemali zaobstarávať veľkého psa. Takýto pes sa potom cíti stiesnene a je utrápený. Malé a spoločenské plemená potrebujú omnoho menej pohybu, stačí im voľný pohyb v záhrade, a obzvlášť keď sú chované vo dvojici.
    Väčšie plemená starnú obyčajne rýchlejšie než menšie, ktoré sa zvyčajne dožívajú vyššieho veku. Napríklad doga je už pomerne stará pri svojich ôsmich až deviatich rokoch, a máloktorá sa dožije 12 rokov, zatiaľ čo niektoré malé teriéry môžu dosiahnúť vek až 20 rokov.

    Psa alebo sučku?
    Rozhodnúť sa pre pohlavie psa môže byť dosť ťažké. Veľa majiteľov psov si na túto problematiku vytvorila svoje názory, ale všeobecne možno povedať, že obe pohlavia majú svoje prednosti a nedostatky. O sučkách sa často tvrdí že si vyžadujú viac pozornosti než psy, ale ľahšie sa cvičia a skôr si vytvoria pevný vzťah k svojmu majiteľovi, takže sú aj lepšími strážnikmi. Nevýhodou sučiek je ich šesťmesačný reprodukčný cyklus. V čase honcovania priťahuje sučka psov a môže podnikať zúfalé pokusy o útek. Riešením môže byť chirurgická sterilizácia, ale tá je pomerne nákladná.
    Prívrženci psích samcov zas tvrdia, že sú mocnejšie a temperamentnejšie ako sučky. Prirodzená povaha samcov spôsobuje, že sa ťažšie cvičia a horšie sa podriaďujú autorite svojho pána. Hovorí sa, že samci majú silnejšiu osobnosť, čo je čiastočne aj pravda. Psy samci majú väčšie sklony k agresivite, alebo sa problémom stáva ich časté túlanie.

    Chceme kríženca alebo čistokrvného psa?
    Výraz “bastard” je dosť nešťastný. Vyvoláva predstavu zdochlinami sa živiaceho psa alebo patetický obraz vyhladnutých stvorení na uliciach miest. V skutočnosti toto slovo znamená psa neznámeho pôvodu alebo zo zmiešaných rodičov – kríženca. Chov krížencov má aj mnoho výhod, trpia menej ako čistokrvné psy dedičnými chorobami a zdá sa že sú odolnejšie aj voči niektorým bežným ochoreniam. Krížence sa pochopiteľne, odlišujú od čistokrvných psov, najmä pokiaľ ide o ich povahu a vzhľad v dospelosti. Nikdy nevieme ako sa šteňa vyvinie, pokiaľ nevidíme aspoň jedného z jeho rodičov.
    V prípade čistokrvných psov je situácia vo výbre jednoduchšia. Rozhodujete sa na základe určitých kritérií, a keď si už raz vyberiete psa niektorého plemena, viete, aký veľký váš pes narastie a akú bude mať približne povahu.

    SPRÁVNY VÝBER ŠTEŇAŤA

    Keď konečne nájdete chovateľa, od ktorého si idete šteňa prevziať, trvajte na tom aby ste si pri preberaní šteňaťa mohli prezrieť celý vrh vrátane matky. Pozorujte ich ako sa hrajú, ako na seba reagujú a taktiež ako reagujú na vás. Netreba ignorovať šteniatko, ktoré spí skrútené v klbku, lebo práve to sa mohlo predkrátkou chvíľou hrať a preháňať s ostatnými, a práve spí len kvôli odpočinku. Šteňatá sú veľmi živé a rýchlo sa unavia. Ak nie ste skúsení chovatelia psov a kupujete si strážneho psa a nie ste si istí že takého psa zvládnete, nevyberajte si príliš živé a odvážne šťeňa. Mohlo by to neskôr dopadnúť tak že budete musieť poslúchať vy jeho.
    Ak ste si už našli vhodné šteňa, je niekoľko vecí, ktoré treba preveriť ohladne jeho zdravia.

    oči musia byť jasné a pozorné, bez výtoku alebo šedého zákalu
    koža a uši majú byť čisté a príjemne voňať
    výkaly v ohrade musia mať pevnú formu
    zuby by mali byť správne postavené a ich počet primeraný veku
    ak je to pes, mal by mať dva semenníky
    dohliadnúť či sú ich telesné proporcie správne
    zdravé šteňa je vždy ťažšie než sa zdá, nesmie však byť tučné
    pred odberom šteňaťa je dôležité aby prešlo odčervovacou kúrou
    u šteniat , ktorým sa kupíruje chvost, by mali byť rany už zahojené
    Rada na záver: Šteňa, ktoré si chcete zadovážiť, by malo mať vek 6 až 10 týždňov /podľa veľkosti plemena/.

    #52530
    zuz
    Člen
    V záhlaví je napísané, že Havko.sk hľadá pisateľov článkov a reportáží, ale nie kopírovačov:(
    Ide totiž aj o autorské práva…
    http://www.opsoch.sk/vyber-psa

    #52531
    Jojinko
    Člen
    Ja som neni reportér, ani pisateľ článkov, takže sa to sem vcelku aj hodí. Nemám v práci tolko času aby som sa s tým babral, ale je to dobrá informácia
    #52532
    majka001
    Člen
    tolko veci treba sledovat pri vybere…a ja som zobrala prveho psa, ktoreho som bola pozriet 🙂 (priatel ho vybral podla fotky z inzeratu), vobec som netusila, aky je standard, stacilo mi, ze som videla oboch rodicov ze su JRT, a mna aj kamosky, ktore boli so mnou, si Jack ziskal tym, ze jedno ocko mal normalne hnede a druhe bledomodre (ma to doteraz a snad mu to ostane) – odchylka, vdaka ktorej si ho nevzali ti pred nami a my sme ho chceli, lebo je pre nas aj kvoli tomu vynimocny… dostali sme ponuku predat ho za 500e (je cistokrvny, ale bez PP, kvoli tym ockam kupeny len za 50e), ale nepredali by sme ho, i ked obcas, ked ma hneva, poviem, ze ho dam prvemu okoloiducemu 😀
    #52533
    Mne sa raz stalo ze som si sla po citokrvneho JRT…. Pridem a hovorim priatelovi: Pozri maju tu aj Spica:D …. Vojdeme ukazal nam havkov… Vyzerali ako JRT….A toto su rodicia :/povodne pes co vyzeral ako spic/ mal byt otec… a matka kucerava dlhosrsta ako baran :D…. Psa nam dali za 1€ 😀 Uz len za tu cestu sme ho vzali…Je u priatela oni si ho vzali… Ten psik je po kolena no asi uz aj trosicku vyssi… Absolutne sa nepodoba na Jacka iba mozno sfarbenim 😀 … Po druheho som si sla od profesionalneho chovatela, od ktoreho som dostala aj fenku parsona…a tento veru uz ako Jack vyzera 😀 Vybrala som si najkrajsieho 🙂
    #52534
    deeeee
    Člen
    čistokrvný? takže si videla rodokmeny rodičov
    #52535
    Nie nevidela ja som to myslela tak ze cistokrvny u mna znamena ze nie je krizenec….???
Zobrazuje sa 7 príspevkov - 1 až 7 (z celkového počtu 7 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.