Agresivita na pana

  • This topic has 6 hlasov and 16 odpovedí.
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 17 )
  • Autor
    Príspevky
  • #47819
    Leny1113
    Člen
    Doby den, chcela by som vas poprosit o radu, kto bude vediet trosku pomoct. Pred tyzdnom som si doniesla domov psa-bradaca stredneho, mal uz 8 mesiacov, takze zrovna pubertalny vek 🙁 Majitelka co ho mala predtym ho dost rozmaznala, moc cviceny nebol, robil si co chcel..a este robi…snazim sa ho cvicit, je to velmi inteligentny a hravy psik, ale uz parkrat do mna skocil, zavrcal a pokusal ma, napriklad: ked usiel na verandu, ja som ho chcela odtial vyviest, chytila som ho za obojok a on ma pokusal, pretoze nechcel ist von, proste sa zatal, ze nikam nejde a tak sa branil a skusal to zubami…a vyslo mu to, samozrejme, ja som pustila a uz som chytila aj trosku strach, ze ho nezvladam a ze pes je dominantny…alebo ked mu cesiem bradu, tak chvilku drzi, ale ked ho to prestane bavit, alebo ho zaujima nieco ine, zacne ma hryzt a vrcat na mna….raz som mu capla novinami, aby ma tolko nekusal a vedel, ze to nema a to ho este viac rozhnevalo, len som jeho agresivitu viac podnietila, co je chyba…akosi mam problem mu v niektorych situaciach verit, neviem ako zareaguje, ked ma len sleduje, idem ho chytit, tak cakam, ze ma pohryzie…clovek ma byt pri psovi uvolneny, aby sa aj pes citil, ale po tych utokoch na mna som akosi stratila istotu, co je velmi zle…ja len dufam, ze to nie je dominantny pes a vsetko je to len prejav rozmaznanosti a nevychovy..tak prosim o radu, kto to tiez niekedy zazil, ako zvladat takehoto psa?
    #55007
    zuz
    Člen
    Mne sa osvedcilo, ked sa mi zacali klbcit oba moji psy a aj ked pes “nakryval” deku, mat poruke rozstrekovac vody (napr. na polievanie alebo kropnie pradla) a prekvapila som ho studenou sprchou, takze prestal. Osemmseacny psik je v puberte, takze bude skusat Tvoju trpezlivost a co moze. Vztah pes-pan ma byt priatelsky, ale tak ako dietatu vytycis urcite hranice (aj v zaujme jeho bezpecnosti) tak je ta aj u psa. Takze fajn, ze sa naucil na Teba vystverat, ale len ked ho Ty zavolas. Takze, ked to urobi sam, das mu povel dole. Nedavaj ho fyzicky dole Ty, aby si nespojil, ze veci robis zanho, ale trvaj na tom aby zliezol. Drzanim Tvojho tela, pevnostou hlasu, mozes ho popostrcit. Az ked je dole v klude a rozhodnes sa, ze chces aby k Tebe na kolena prisiel, tak ho zavolaj.
    Je to aj trening na navstevy, aby kamoskam nepokrcil nazehlene sukne a nepotrhal pancuchy:) Na psa nekric, rozculeny clovek je pre psa “slaboch”. Znizenou zato rozhodnou intonaciou dosiahnes casto viac ako jacanim vo fistule.
    Nakryvanie moze byt tiez dosledok veku a urcovania si postavenia vo svorke. Pokial to nemas pevne v rukach Ty, prebera velenie pes. Este je dolezita fyzicka unava, hoci je pravda, ze moj pes chyta druhy dych po dvojhodinovom nahanani v kopcoch:)
    #54993
    Scylla
    Člen
    Celé je to jedna velká chyby, řekla bych. Máš pejska, kterého nikdo nic neučil, nikam ho nevedl. Pejsek je v pubertě a je to pinč, temperamentní, vzrušivé a inteligentní zvíře.
    1. chytání za obojek – pes, který ti nevěří a nemáte spolu dobré vztahy, tě při chycení za obojek pohryže skoro vždycky. Je to vstup do jeho osobní zóny, úchop shora za krk – to je útočný, velmi nebezpečný pohyb a jako takový je z jeho strany chápán. Za obojek nechytej ani náhodou. ¨
    2. jdeš ho chytit – představ si sama sebe, jak někomu zrovna moc nevěříš a on tě nahání, ty mu uhýbáš, on tě tlačí – nepříjemná předsava, ne?
    3. neznáte se, nemáte dobré vztahy, a ty ho chceš cvičit? Není to nesmysl? Nejdřív se naučte jeden druhého znát, respektovat a trošku si věřit a pak ho cvič, jestli vás to bude bavit. Do té doby by to chtěli vlídnou, klidnou a důslednou výchovu.
    4. pes není dominantní a jeho chování vychází ze strachové agrese a z rozmazlenosti, podle tvého popisu
    5. bití psa čímkoli je nesmysl. On je agresivní ze strachu a ty ho za to trestáš, tím přileješ agresi do agrese, která tím pádem nutně musí zesílet.

    Jak bych postupovala:
    Dala bych psovi nestahovací obojek, přiměřeně utažený tak, aby mu nebyl nepříjemný, ale aby se nemohl vyvlíknout. Doma hladké vodítko dlouhé 2,5 délky psa, venku stopovačka. Psa nelovit, netahat za obojek, vlídně oslovit, dát povel a vodítkem mu jemně a srozumitelně pomoct povel splnit, nápověda vodítkem začíná po uplynutí reflexního oblouku, po splnění pochvala, odměna, pomazlení. Psa nelovit, ale přivolat si ho a pomoct mu v příchodu vodítkem, stopovačkou, odměnit, pochválit. Nezvyšovat hlas, neopakovat povely, nebít, neškubat vodítkem. Na jeho případné vrčení – aby ses nepos….l, troubo, a dodělat si v klidu to, co dodělat potřebuješ. Naprostý klid a suverenita. Co ti ten pejsek může udělat, zakousne tě? Maximálně 4 dirky nebo nějakou modřinu, když si o to řekneš, tak klid a pohoda.

    #54994
    Tchor
    Člen
    Jen drobne bych te o*pravil stredni knirac uz umi udelat ty diry docela slusny – docela bych pro klid zucastnenych doporucil kosik. Pak mnohem snaz dokaze “neuhnout” jeho vypadu.
    #54995
    wendy1
    Člen
    Ten kosik by som dala aj ja ak by bol nezvladnutelny aj s voditkom.
    #54996
    Leny1113
    Člen
    Dakujem Vam za rady, a chcela by som este poprosit o dalsiu radu – ma problem ostat v klietke. Nebol zvyknuty u predchadzajuceho majitela byt moc v klietke, iba navecer ho zatvarali, aby nespal vonku, ale aby bol schovany v bude, kde ma teplejsie. Vecer neskuvina, je ticho, pekne spi v bude…ale cez den je to problem..ked ho potrebujeme zavriet, pekne na voditku ho dam do klietky, ked sa zacne vzpierat, prihovorim sa milo,plynulo potiahnem a hned prestane a nacupita tam, dostane piskotu alebo pochvalu a je to..no ale potom to zacne..zavijanie, knucanie, pytanie sa von. Dala som mu tam hracku, ked ho idem zavriet, niekedy mu nesiem aj jest, nech si to spaja s tym, ze to nie je zle miesto, ale miesto kde sa nazerie..neviem, ako mu to mmiesto este sprijemnit, aj tam za nim idem, hrame sa, ale ked odchadzam, pride mu to este viac luto a potom od nudy trha deku co ma v bude, pretoze sa jeduje a najma nudi..poprosila by som o radu, ako postupovat, nech mu este viac neprihorsim, neznechutim to miesto, aby som sa vyvarovala chyby hned na zaciatku a ulahcila to jemu aj sebe. Neviem, ci by to mohlo byt tym, ale ked sme ho priniesli, dali sme ho hned do klietky, pretoze sme sa bali, aby nam neusiel, ale po chvilke sme ho pustili, aby si obzrel prostredie a dozerali sme nan, aby sa nieco nestalo. tak ci mu to nemohlo ostat v pamati, ci si to s tym nespaja, ako zlu skusenost. Alebo je to len nezvyk a chce to len cas, ignorovat knucanie a nech si jednoducho musi zvyknut? Dakujem, za kazdu radu
    #54997
    Scylla
    Člen
    Proč ho zavíráš? Je to kotec nebo opravdu klec? Je v novém prostředí, je pořádně nejistý, vypadá to, že se tam pořádně bojí. Jestli je to kotec, buď tam s ním, hraj si tam s ním, dej si tam kafe, přečti si tam časopis. To hodně pomůže. Jestli je to klec, asi by to chtělo něco většího. Žádné společenské zvíře nebude rádo na samotce.
    #54998
    wendy1
    Člen
    Suhlasim so Scyllou, pripadne unav psika, daj ho do koterca a ostan tam s nim napr. 15 minut, mozno aj zaspi. Pripadne ho trenuj nechavat postupne v koterci. Bude to chciet trosku casu. Zavri ho napr. na 15 minut, rob si medzitym nieco na zahrade, aby ta videl. Potom mu otvor dvierka. A zase, podla moznosti to trenuj aj cely den, len casy predlzuj. Medzitym ak uvidis ze psik je ok, tak si odbehni do domu nieco robit a prid napr. o 30 minut, potom ho vypusti. Skus mu dat napr. velku surovu kost, bude mat robotku, tak by sa nudit nemal. Nikdy ho nezatvarajte do koterca za trest.
    #54999
    vôbec nerozumiem prečo by mal byť zatvorený niekde v klietke na noc či na deň…a potom vám má dôverovať a neútočiť ?? ja by som asi hrýzla tiež
    #55000
    wendy1
    Člen
    Pise ze ked ho potrebuju cez den zavriet, tak mozno mysli ak niekto pride, alebo nieco robia co by mohlo ohrozit psika na zdravi alebo …? Lebo ani ja nechapem preco by za normalnych okolnosti mal byt zavrety aj cez den aj v noci.
    #55001
    Leny1113
    Člen
    Takze vysvetlim. Psa zavieram vtedy, ked niekto pride, nemozem ho nechat pusteneho, pretoze nie kazdy je milovnik psov a niekomu vadi, ked po nom pes skace, otravuje a kuse ho a ja ho zas tak neovladam, aby ma posluchal na slovo a neskakal po navstevach.zavieram ho aj vtedy, ked nieco robime na zahrade, kedy by nam pes moho ujst…nie vzdy moze byt pes otvoreny cely den a aj celu noc, proste ohrada je na to, ze ked potrebujem a je to nutne, jednoducho ho tam MUSIM zavriet, nemam ho totizto kde dat…
    #55002
    Scylla
    Člen
    První případ považuju za dost špatný, jak ho chceš socializovat a naučit správnému chování?
    #55003
    wendy1
    Člen
    Aj ja. Mal by si zvykat na ludi, myslim ze pokial pride navsteva tak ho nemusite mat na volno aby niekoho nezaspinil a pod.,ale na voditku by som ho urcite mala a nech si zvyka na ludi.
    #55004
    Leny1113
    Člen
    Dakujem, budem skusat. Nie som moc skusena psickarka a nerozumiem zas tak dobre psej psychike, takze vas budem o radu ziadat asi castejsie, aby som sa vyhla vsetkym moznym problemom hned na zaciatku. Budem rada ak si najdete cas a trosku ma usmernite pri vychove. Poprosila by som o dalsiu radu. Posledne dni zacal na mne predvádzat páriace pohyby, najma ked je rozjaseny, vobec sa ho neviem zbavit, a dnes som naozaj uz stratila nervy, nemohla som urobit ani krok, stale skakal a ked som ho odstracila a povedala fuj, proste este viac ho to vyhecovalo a dost kusal, niekedy az cvakol zubami…bol poblazneny, uz som naozaj po nom kricala, snazila som sa to riesit s kludom a pokojom, ale nezvladla som to, vela nechybalo a capla by som ho:( Pritom dost kuse, hryzie, naozaj mam cele ruky dokusane, modrinove,dost to boli, proste nepozna mieru, kedy ma kolko pritlacit aj ked sa hrame. Nedokazem ho zabavit ani hrackou, chvilku sa pohrame a ked chcem odist, opat to cele zacne. Cim to moze byt? Aj to hryznutie, naucil sa na mna vystverat, usalasit sa mi na kolena a hrame sa -co mi nevadi, ale vadi mi to, ze pri tom strasne hryzie, mna to boli, kedze ma dost ostre zuby a moje ruky su uz v zlom stave. Skusala som to aj tym, ze ako to zacal, voditkom som ho odstracila od seba, povedala fuj, a hned precvicila povel, sadni, podat labku, proste to, co nam zatial celkom ide. snazila som sa odburat jeho pozornost aby neskakal…nepomohlo, hned na to vyskocil a opat sa to opakovalo. Ak by ste mi poradili, velmi by ste mi pomohli, pretoze ako vidim, naozaj mate dlhorocne a overene skusenosti so psami.
    #55005
    ja si myslím že je to od začiatku veľmi zlý prístup a tak sa na jednu zlú vec nabaľuje ďaľších 100….nikdy sa psík nedokáže slušne správať , neskákať , nehrýzť atd ak to nebudete denno denne cvičiť nie len sama ale so všetkými s ktorými psík prichádza do styku.Ak ho budete naďalej zatvárať len sa vyhnete možnosti napraviť ho a on si bude robiť vždy čo chce, celá výchova je o trpezlivosti, čase, nápravách a obrovskej tolerantnosti.Treba ukázať čo po ňom chceme, ak to nejde napraviť s kľudom bez nasr…denosti aj 3-4 x ved on si zvykne.
    Neskôr bude stsačiť pohľad a psík urobí čo chcete
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 17 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.