zmena-zivota.jpg

Ten, kto si myslí, že s príchodom šteniatka sa jeho život zmení len v tom, že bude mať pravidelné a časté prechádzky, sa hlboko mýli. Šteňa vám prevráti doslova a do písmena život naruby. Nechcem vás vystrašiť, ani odradiť od kúpy milého, živého stvorenia, len si uvedomte, že budete musieť niečo obetovať, niečo oželieť a veľa dať.

Hryzenie

Šteniatka sú, rovnako ako deti, zvedavé a nezbedné. Všetko chcú preskúmať, ochutnať, očuchať, prípadne označkovať. A je na nás, aby sme na nich dávali pozor. Prvé dni, týždne, možno mesiace budete mať oči na stopkách, aby vám malý nezbedník nerozhrýzol kábel od TV či počítača, papuče, či čokoľvek iné, na čo dosiahne, nestiahol na seba horúcu žehličku, nevypadol z balkóna, nezjedol otravu na potkany, alebo inú, nevhodnú ,,potravu´´ typu kamene, klince, loptičky atď. Vymenovala som len málo vecí, ktoré budete musieť odsledovať. Ďalšou úlohou je v tom šteniatku zabrániť.
Nejde mi nespomenúť si na moju yorkšírku, ktorá ako drobné šteniatko zaliezala pod gauč, a tam škrabala výplň, nosila si tam hračky, prípadne znečisťovala koberec pod ním. Vyvrcholilo to vyšpinením sa šteniatka pod gaučom – stop jej dalo až napchatie deky a iných vecí do všetkých prístupných dier, aby sa tam nemohla dostať. Bola z toho smutná a aj teraz sa tam ešte niekedy vsunie, aj keď už s ťažkosťami – spomienka na staré časy :o)

Čistotnosť

Okrem vyššie spomenutého sa vyzbrojte a predzásobte kuchynskými utierkami, kefami na koberec, čistiacimi prostriedkami, antipachovými sprejmi a pozbierajte všetku trpezlivosť a láskavosť – idete predsa učiť vaše šteniatko čistotnosti. Mimo venčenia sa totiž stihne šteniatko určite niekoľkokrát do dňa vyprázdniť aj doma, aj keď s ním budete chodiť trebárs každú hodinu. Okrem naozaj vzácnych prípadov sa šteniatka učia čistotnosti rýchlo, pomôcť môžu aj plienky pre psy.

Bezpečnosť

Keďže ale nejde mať stále oči otvorené dokorán a dávať pozor na malého šintra, a najmä nie, pokiaľ ani doma nie ste, veľmi dobrá pomôcka je zátarasa/mreže do dverí. Pôvodne sa používala na schodiská a iné otvorené priestory kvôli deťom a ich bezpečnosti, ale potom niekto šikovný zistil, že sa dajú použiť aj na šteniatka. Ja osobne mám doma dve tieto vecičky – jednu namiesto dverí z kuchyne do izby a druhú namiesto dverí z kuchyne do šatníka. Je to preto, že psy mávam zatvorené za týmito priehradkami v kuchyni – tam nemajú čo zničiť, kuchyňa je pre ne prispôsobená.

Venčenie

Ak ste boli doteraz domased, šteňa to určite zmení. Nestačia mu totiž krátke, niekoľko minútové venčenia trikrát do dňa. Šteňa, ale aj dospelý pes potrebuje pravidelný pohyb, dlhšie prechádzky a čerstvý vzduch. A vy odrazu zistíte, že sa na prechádzky tešíte minimálne tak, ako váš pes. Príjemne sa prejdete, stretnete veľa rovnako ,,postihnutých´´ ľudí, porozprávate sa s nimi, vymeníte skúsenosti a získate veľa cenných rád.

Na čo všetko sa ešte pripraviť

Šteniatko spočiatku veľa spinká, a rýchlo sa unaví, ale po pár dňoch, keď sa u vás zorientuje, zrazu zistíte, že je čiperné až príliš. V noci vás bude budiť, pretože sa cez deň, kým ste boli v práci vyspalo, a teraz sa chce hrať. Prvé dni bude kňučať a smútiť za mamou a súrodencami, a to hlavne v noci, keď bude samé. Bude ničiť, hrýzť, špiniť a škriabať, kým sa naučí, že sa to nesmie. Bude vyžadovať veľa pozornosti, vášho času, peňazí a hlavne to bude skúška vašej trpezlivosti. A vy budete musieť vyvinúť veľkú snahu, aby ste ho naučili všetko, čo chcete, aby vedelo.

A na záver

Prvé dni s novým šteniatkom naozaj nie sú ľahké, ale všetko vám vynahradí, keď jedného dňa zavoláte jeho meno a ono sa k vám s nadšením rozbehne, a bude sa snažiť olízať vám tvár. Jeho očká, sršiace nadšením, keď sa konečne vrátite domov a spoločne strávite čas. Pes vám vráti všetko, čo ste do neho vkladali.

Ja som sa tiež natrápila s energickou yorkšírkou, bojazlivou bradáčkou, príliš plachou čivavou, ale zabúdam na to, keď sa vrátim z práce, a všetky sa idú zblázniť radosťou, vyskakujú, vrtia chvostíkmi a olizujú ma, kde dočiahnu. Najväčšou odmenou je pre mňa, keď si ku mne ľahnú tak, že sa medzi nás nezmestí ani špendlík, a ja cítim, že by za mňa dali aj život. Len pes, ktorý vás má rád a verí vám, vás odmení svojou dôverou a ľahne si pri vás. V najlepšom prípade sa ešte zvalí na chrbát a nechá sa škrabkať – je to prejav najväčšej pokory spojenej s dôverou.