priprava-na-prichod-steniatka.jpg

Pokiaľ ste si plemeno psa už vybrali a rezervovanie, prípadne i kúpu malého šibala máte za sebou, je čas pripraviť šteniatku vhodné podmienky. Psík samotný je po príchode do nového okolia pomerne vystresovaný. Pravdepodobne, pokiaľ je to váš prvý psík, vy takisto. Čo všetko teda traba nachystať a pripraviť?

Miesto na spanie

Veľmi dôležitá otázka – kde bude psík spávať? Musí to byť miesto primerane teplé, ale nie príliš horúce – napr. blízko vykurovacieho telesa je úplne nevhodné, suché a bez prievanu. Psík tam nesmie byť rušený, čiže pelech v najrušnejšej izbe vášho bytu/domu tiež nie je práve najvhodnejší. Naopak ale má byť v blízkosti vás – pes musí mať so svojím majiteľom kontakt. Jednoducho miesto, odkiaľ na vás pes bude vidieť, ale zároveň bude mať pokoj na spanie, keď bude chcieť oddychovať, miesto, kde mu nebude fúkať na chrbát a tiecť mu na hlavu, a nakoniec miesto, kde mu nebude teplo na nevydržanie. Také miesto sa, najmä v bytoch, ťažko hľadá, ale určite ho nájdete.

Pelech

Pelech je akási posteľ vášho psa. Mal by byť pohodlný, tvz. taký, aby sa v ňom pes mohol pohodlne natiahnuť, výber je už na každom majiteľovi. Na trhu je nespočetné množstvo veľkostí, farieb a vzorov pelechov. Vyberie si každý. Pre šteniatko však doporučujem nekupovať príliš drahé a módne pelechy, i keď to zvádza, pre nášho vytúženého miláčika predsa obetujeme nejednu korunku, ale je to zbytočné, pretože šteniatka rady okusujú, hryzú a trhajú. A vám zostanú len zaťaté zuby kvôli drahému a na franforce roztrhanému peliešku. Aj najvytrvalejší vydržali kúpiť maximálne dva drahé pelechy, skôr či neskôr si každý rozmyslel takéto plytvanie prostriedkami. Absolútne nevhodné sú prútené koše, pretože v prípade rozhryzenia by sa mohlo šteniatko poraniť. Tiež je vhodné myslieť na to, že peliešok bude treba občas vyčistiť, či už v rámci bežnej hygieny alebo pri nehode vášho šteniatka. Vyberajte preto ľahko čistiteľné pelechy, či pelechy, ktoré bude možné oprať v práčke.

Misky

Váš pes potrebuje minimálne dve: na krmivo a na vodu. Takisto ako pelechov, i misiek existuje na trhu nepreberné množstvo. Všetky majú iné výhody, my si priblížime základné typy.

umelohmotné/plastové misky na každodennú potrebu veľmi neodporúčam, pretože sa ľahko prevrátia a pes za nimi musí pri žraní vyslovene pochodovať. Môžete ich použiť, keď budete psíkovi dávať ťažšie, varené jedlo, napr. vnútornosti a podobne:`

  • Antikorové misky sú dobré, i keď opäť hrozí nebezpečenstvo prevrátenia a následná potopa alebo naháňanie granúl či inej potravy po dlážke. Ľahko sa čistia a udržujú.
  • Kameninové misky sú veľmi vhodné, najmä z hľadiska hmotnosti – len tak ľahko ich neprevráti ani väčšie plemeno, sú umývateľné a ľahko sa udržiavajú.
  • Keramické misky sú veľmi podobné kameninovým, len sú ľahšie a zvyčajne majú aj nižší okraj, preto sú vhodné pre malých šibalov menších plemien, ktoré nemajú toľko sily na prevrátenie.

Obojok a vodítko

Ak neviete presne, aký typ obojku bude vyhovovať vášmu psíkovi, počkajte radšej, kým si ho doveziete. Môžete sa poň zastaviť cestou domov, a vybrať ho priamo s ním. Len tak odhadnete veľkosť a typ. Malým plemenám najlepšie vyhovujú obojky nylonové – sú ľahké, pružné, ale majú jednu veľkú nevýhodu – často krát sa pri manipulácii s obojkom zlomí zatváranie obojku a môžete ho zahodiť. Väčším šteniatkam vyhovujú obojky kožené, najmä pre svoju pevnosť, a prispôsobivosť. Majú tiež nevýhodu – pre malé plemená sa skoro vôbec nevyrábajú. Existuje ešte niekoľko typov obojkov – reflexný, sťahovací, retiazkový a podobne. Sú to už ale veci špecifické, majú aj inú úlohu, ako len vodenie psa.
Čo sa týka vodítka, vyberajte dostatočné pevné vodítko, aby udržalo psa a zároveň dostatočne kvalitné, aby ste nechodili z prechádzok, hlavne so šteňaťom, ktoré ešte na vodítku ťahá, s odretými rukami. Najlepšie sú nylonové vodítka so zmäkčenou rúčkou (slučkou na ruku). Pre psy, ktoré sa po vodítku naťahujú a majú snahu ho obhrýzať, sú vhodnejšie kovové(retiazkové), väčšinou s koženou rúčkou. Tie je ale možné použiť len na väčšie plemená, nakoľko sú ťažké a ťažili by krk psa. Na menšie plemená je možné použiť aj kožené vodítka – sú ľahšie ako kovové, a ťažko ich pes prehryzie. Existuje ešte niekoľko typov pletených vodítok, rôznych dĺžok a hrúbok. Výber je na vás. Špecifickou skupinou medzi vodítkami sú tzv. Flexi vodítka, ktoré poskytujú psovi väčší výbeh a majiteľovi istotu a kontrolu nad psom. Výhodou je voľnosť psa bez rizika, nevýhodou, že je ťažšie použiteľný na veľké a mohutné plemená, ktoré majú silu a mohli by vám vodítko vytrhnúť z rúk alebo rovno odtrhnúť lanko.

Hračky

Možno si myslíte, že nie sú potrebné, ale mýlite sa. Hračky psovi poskytnú útechu a zábavu, keď ste vy, jeho majiteľ mimo domu, rozvíja svoju tvorivosť a šikovnosť. Taktiež určité typy hračiek upevňujú puto medzi majiteľom a psom, a takisto psa učia, trénujú. Malé šteniatka milujú loptičky a naháňanie sa za nimi. Loptička by mala byť dosť malá na to, aby do nej šteňa zahryzlo a mohlo ju preniesť, ale aj dosť veľká na to, aby ju neprehltlo. Niektoré plemená nadovšetko zbožňujú hračky na preťahovanie, rôzne loptičky na šnúrke, preťahovanie laná a podobne. Psy sa tak učia vyhrávať, ale i prehrávať a ďalšie užitočné veci, ktoré sa im vtláčajú do pamäte. Veľmi dobré sú hlavne pre menšie šteniatka, resp. šteniatka, ktoré prezubujú gumené kosti, koliečka, jednoducho gumené hračky. Tie tak ľahko neprehryzú a nenarobia ani žiadnu väčšiu škodu. Hračiek existuje a predáva sa naozaj veľa a každý majiteľ musí zistiť, čo najviac vyhovuje jeho psovi. Okrem hračiek sú výborné pomôcky pre majiteľa žuvacie kosti. Kosti z byvolej kože, rôznych tvarov, veľkostí a chutí/príchutí. Mne osobne sa osvedčili najviac zo všetkého – mesiace som kupovala drahé hračky, ktoré moje psy za pár dní, niekedy aj hodín omrzeli, kým som prišla na to, že najlepšia hračka je pre nich žuvacie koliečko, o ktoré sa všetky bijú. Odvtedy som nekúpila žiadnu hračku. Namiesto toho kupujem uši z byvolej kože, kosti, žuvacie tyčinky, sušené vnútornosti. Sú výborné aj na odstraňovanie a prevenciu zubného kameňa, zápachu z úst a čistenie zubov. Nie vždy mi je po chuti zápach, najmä čo sa týka sušených žalúdkov, paprčiek, pľúc a všetkého možného, ale psy ich milujú. No a my predsa milujeme naše psy.

Hygienické pomôcky a iné

Pes, ktorý s vami žije v úzkom kontakte, teda hlavne psy v byte, si vyžadujú každodennú starostlivosť a tým myslím každodennú hygienu. V závislosti od plemena je potrebné si pripraviť niektoré z nasledujúcich pomôcok:

  • Hrebeň budete potrebovať skoro pri každom plemene, lebo len naozaj minimálne množstvo plemien je nepĺznucich a tak je potrebné psa občas prečesať a tým vyčesať prebytočné, odumreté chlpy. Urobíte to buď hrebeňom alebo rukavicou na česanie. Pri kúpe si nechajte poradiť odborníkom – poradí vám najvhodnejší typ pre to vaše plemeno. Tým samozrejme nemyslím, že nepĺznuce plemena sa nečešú – česaním dostane srsť krajší, upravenejší vzhľad, bude sa pekne lesknúť a psíka aj príjemne poškrabkáte.
  • Šampón potrebuje každý jeden majiteľ, bez ohľadu na plemeno. Výber je takisto závislý na plemene, jeho potrebách a tiež majiteľových finančných možnostiach. Konkrétne pri šampóne ale nie je potrebné šetriť, pretože peniaze sa vám vrátia v podobe spokojného, krásneho psíka.
  • Nožničky na pazúriky odporúčam pre skúsenejších majiteľov, alebo ľudí, čo nemajú strach a odvážia sa strihať nechty svojmu psovi. V prípade, že sa rozhodnete pre skracovanie pazúrikov u veterinára, pokojne túto položku zo svojho zoznamu vypustite.
  • Prípravky na čistenie – očí a uší. Oči je potrebné vyčistiť raz za čas každému psovi, hlavne ale plemenám, ktoré to obzvlášť vyžadujú, napr. čivavy alebo psy s bielou srsťou, ktorým sa vytvárajú pod očami tmavé, nevzhľadné ,,podkovy´´, sfarbenie srsti. Psíky majú často tzv. karpiny, a to najmä bytové psy, ktorým vadí prach usadený v kobercoch. Uši sa čistia všetkým psom, bez ohľadu na plemeno a vek. Výber prípravku opäť závisí od majiteľa a jeho možností, odporúčam však prípravky s liečivými prísadami, bylinnými olejmi. Sú menej dráždivé a psíkom ušká pekne voňajú.
  • Plienky -začnite šteňa čo najskôr učiť čistote a vyprázdňovaniu vonku, mimo vášho bytu. Čím skôr sa to naučí, tým skôr budete mať pokoj od pobehovania s handrou a čistenia kobercov od nie príliš lákavých výlučkov vášho psa. To ale neznamená, že nemôžeme sami sebe pomôcť a nenechať si zničiť byt. Plienky pre psy sú vynikajúcou pomôckou, najmä pre menšie plemená, i keď sú použiteľné i pri plemenách veľkých. Nie je to najlacnejšia záležitosť, rádovo sa pohybujú v cenách okolo 400 Sk/30 plienok, ale určite sú lacnejšie ako nový koberec. Psy sa na ne naučia väčšinou ľahko a nebráni to učeniu psíka na vykonávanie potreby vonku. Pôsobia na psychiku psa i majiteľa – es má akúsi záchranu, v prípade krajnej núdze a majiteľ nemá zbytočné problémy, nie je nahnevaný a obaja sú v psychickej pohode.

Opísala som najpotrebnejšie veci pri príchode šteniatka domov, ostatné, ako napr. prepravka, pokiaľ niekam budete cestovať so svojím psom, náhubok, a podobne je možné dokúpiť aj neskôr. Dúfam, že sa teraz ľahšie zorientujete, čo je potrebné kúpiť vášmu novému psíkovi.