Z bytu na dvor – ako ho naučiť nebáť sa búdy

Inzercia psov, forum o psoch Diskusné Fóra Chovateľská poradňa Z bytu na dvor – ako ho naučiť nebáť sa búdy

Označené ako: 

Zobrazuje sa 9 príspevkov - 1 až 9 (z celkového počtu 9 )
  • Autor
    Príspevky
  • #48815
    leylla
    Člen
    Dobrý deň,

    chcela by som Vás znovu požiadať o radu.
    Mám 5-ročného psa. Pred dvomi týždňami som bola nútená ho prebytovať z bytu do dvora. Mám pocit, že zmenu zvláda dobre okrem jedného: Bojí sa psej búdy. Nechce ísť dovnútra, skúšala som ho motivovať rôznymi spôsobmi (v rámci hry som mu hádzala loptičku a “náhodou” som ju hádzala smerom k búde a neskôr aj dovnútra – vybrať ju išiel, ale vždy tak, aby tam nevleizol celý.) Potom som skúšala dať mu tam potravu – pamlsky a iné. Aj po to si išiel, keď som bola pri ňom. No zostať tam nechce, ani sám do nej nevlezie, ani na povel. Dnes v noci pršalo, celý čas stál vonku, mokrý ako myš, ale do búdy sa schovať nešiel.
    Existuje nejaký spôsob ako ho tam naučiť chodiť?
    Ďakujem vopred za rady

    #63368
    zita
    Člen
    No taka nahla zmena musi byt pre neho sok.
    Obavam sa, ze teraz v oktobri je dost neskoro ho ucit spavat v bude. Ked stravi par noci vonku, moze mu ist aj o zivot, lebo prechladne. Skor by sa adaptoval v lete, lebo by sa nic nestalo, keby spal aj pod holym nebom.
    On tu budu urcite berie ako nieco, kde sa teda hadam aj hrat da, ale urcite nie ako miesto na spanie. Kde spaval pred tym? Nedalo by sa, ze by spaval povedzme na chodbe? Alebo mu tu budu dat na chodbu, do garaze ako docasne riesenie, kym si nezvykne. Akokolvek, vyries to tak aby nemokol, nemrzol. On do tej budy len tak lahko spavat nepojde.

    #63369
    katarina2
    Člen
    No ja mám 2 ročného psíka a tiež si nevie zvyknúť na búdku, hoci ho neplánujem dávať von spať, ja som mu vlani kúpila takú látkovú búdku vystuženú na spanie ale v byte, aby sa mi nehrabal pod paplón – no keby som do nej šla aj ja si ľahnúť možno by šiel ale sám nie, chcel tú búdku roztrhať hral sa s ňou ako s ostatnými plyšovými hračkami – natriasať a trhať, tak som ju odložila. Aj ja by som toho Tvojho psíka učila na búdku v lete a nie teraz keď už prichádza nečas a keď je búda ešte čistá, nová a zmestíš sa do nej skús si tam ľahnúť či príde, možno spolu tam trochu potrváte a potom si zvykne že búda je bezpečná a potom vojde psík aj sám.
    #63370
    leylla
    Člen
    Ahojte. Ďakujem za názory.
    Ja samozrejem viem, ze najlepšie sa pes privyká na dvor v letných mesiacoch. Ešte raz opakujem, že som bola vplyvom okolností NÚTENÁ zmeniť bývanie a tým pádom ho musel zmeniť aj môj pes. Nikdy som nerátala s tým, že on bude vonku, ale žiaľ skutočne nie je iná možnosť.
    Búdu má dostatočne veľkú podľa jeho veľkosti, ani nie príliš, ale ani nie stiesnenú. Má ju zateplenú polystyrénom, zvnútra zo všetkých strán obitú teplým kobercom. A nemá ju postavenú na zemi, ale na izolante – aby mu od spodku nešiel chlad. Takže ak by do nej vliezol, nemám o neho strach, čo sa zimy týka.
    Ja len potrebujem poradiť, ako odstrániť jeho strach z búdy. Zistiť, čoho sa asi bojí a ako s ním mám pracovať.
    #63371
    heny
    Člen
    som tu raz citala na fore, ako pise katka, ist s nim do tej budy. lahnut si tam s nim ak sa da…
    by som mu tam dala aj jeho oblubene hracky
    #63372
    zita
    Člen
    A mozno by mu zabralo postupne “zastrkovanie” misky so zradlom. Aspon ho oblec na noc a daj mu nejaky hoci aj provizorny pelech zo starych handier na take miesto kde nefuka, neprsi. Mozno ked budes pelech, hracky a misku so zradlom postupne presuvat do budy, tak tam velzie.
    My sme mali na svokrinej chate Ronka. Prvu zimu bol u nas v byte, potom v lete bol vystahovany na chatu, kde sa denne chodili krmit svokrine sliepky a zajace (ak tam prave svokra nebola na dlhsie) a muz tam chodil na cely vikend. Tiez bol s nim problem aby si zvykol, ze tam bude byvat. Par raz zo zaciatku, ked ho tam bol syn nakrmit, tak ho na ceste domov dobehol, ze “Uz som tu! Si ma tam zabudol!!” ale po par nociach si nakoniec zvykol. Az tak, ze ked sme ho raz zobrali na Silvestra domov aby neusiel kvoli delobbuchom, tak cele poobedie plakal pred dverami, ze “Ja uz idem.” a tak to dopadlo tak, ze o piatej sme zabalili proviant Webie a sli silvestrovat na chatu.
    #63373
    Urcite treba dat do budy cely pelech, na ktory bol zvyknuty v byte. Aby bolo jasne, ze to zname a bezpecne miesto sa len premiestnilo. V bude su uplne ine pachy ako doma, koberce inak pachnu aj drevo ma iny pach. Miska s jedlom do budy, to u mnohych psikov pomoze. Ale treba brat do uvahy, ze je to velka zmena a chce to cas. Uz len zmena byt a dvor je velka, nieto este buda s novymi pachmi.
    Takze trpezlivost, nech si najskor zvykne na pobyt vonku a sledovat, kde sa zdrziava. Mozno potom tam prestahovat budu. Ta by aj tak mala byt co najblizsie pri dome a vchode, aby mal pocit blizkosti s vami ako povodne.
    A hlavne, ked sa okolnosti nedaju zmenit, tak sa tym netrapte. Svojimi vycitkami ci lutostou mu komplikujete zvykanie na nove podmienky. Berte to tak, ze teraz to tak je a hotovo.
    Ina moznost – Dajte mu koberec alebo podlozku aj k zadveriu, ak sa da, nech si moze vybrat. Alebo dat spravit koterec aj s pevnou strechou, don vlozit budu a mozete ho naucit na koterec a na zaciatok ho tam ucit aj postupnym zatvaranim a otvaranim celeho koterca.
    Ale chceto cas a trpezlivost.
    #63374
    Renatus
    Člen
    Vložila by som mu tame nejaké svoje “osmradené” tričko…

    Súdim podľa môjho gaukáča, ktorý nechchel ostávať u mojej sestry, ale s mojim tričkom to šlo!

    #94010
    sona12
    Účastník (Participant)

    Leylla,ako si vyriešila tvoj problém so písmom v bude?My mame ten istý problém,psík ma novú búdu,zateplenou,ale nechce v nej byt.Naozaj treba len vytrpieť to knucanie,nechať ju vonku a zvykne si? Prosím o radu. Aj keď sú v noci 3 stupne?
    Ďakujem.

    • Táto odpoveď bola upravená pred 4 years, 6 months používateľom sona12.
Zobrazuje sa 9 príspevkov - 1 až 9 (z celkového počtu 9 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.