Prechadzka

  • This topic has 6 hlasov and 11 odpovedí.
Zobrazuje sa 12 príspevkov - 1 až 12 (z celkového počtu 12 )
  • Autor
    Príspevky
  • #47136
    Mixal
    Člen
    Zdravym, ako naučim moju fenku (5mesiacov-malamut) aby pri prechadzke chodila stale po jdenej strane ? Ako nebol by to problem ale ak chcem ist s nou bicyklom tak je to dosť nebezpečne a v buducnosti budem chodit hlavne na bickly predsa je to tažny hawko. Dik
    #51533
    roxo
    Člen
    Ahoj, nemam sice skusenosti s taznymi psami, ale co sa tyka chodze pri nohe skusim poradit.Je to jednoduche.Kratke voditko, nejaka maskrta vo vrecku alebo ak je to psik aporter, lopticku na snurke.
    Zakladom je len chodit, chodit a chodit.Psika si drzis pri lavej nohe voditkom na kratko.Hava drzis v urovni, aby mal predne laby na urovni s tvojimi nohami.Na zaciatok s nim prejdi zopar metrov.Ked prejde par metrrov bez problemov, daj mu odmenu.Ak havo taha dopredu alebo nabok, potiahni voditkom.Zastav sa, nech si sadne k tvojej lavej nohe a zacni kracat znova.Drz ho tak nakratko, aby nemal velmi moznost tahat napred.Budes citit ci taha alebo nie.Zase po par metroch odmena, alebo pohladenie.Najidealnejsi je ak psik je aporter.Pouzij lopticku na snurke.Drz si ju pod bradou tak aby pes na loptu videl.Povelom ” k nohe” a kracanim vpred, ak kraca pekne , pochval ho a daj mu na chvilu aport.Co sa tyka toho aportu a drzania pod bradou, ide o to, aby ta pes sledoval, co robis.Tak bude okamzite reagovat na akukolvek zmenu.Cele to vyzaduje len strasne vela vytrvalosti a odhodlania.Tak vela stastia.
    #51534
    Scylla
    Člen
    Tohle je klasický návod na cvičákovskou chůzi u nohy, pár metrů a na zkoušky. Výsledkem bývá pes jdoucí u nohy v naprosto příšerné poloze s hlavou vykroucenou do strany a zírající na piškot nebo balonek pod bradou nebo někdy dokonce v puse psovoda. Já vím, že se tomu říká “oční kontakt” (ten balonek pod bradou ho mívá naprosto dokonalý, ale s očním kontaktem s psovodem je to pak o hodně horší) a že se to nevím proč kladně hodnotí na zkouškách, i když pes je zkroucený jako paragraf a do radostného přirozeného projevu to má opravdu hodně, hodně daleko.

    Jen mi připadá, že tazatel nepotřebuje zrovna tohle, ale že chce, aby se pejsek, se kterým v budoucnu hodlá naběhat spoustu km u kola, naučil chodit buď vpravo nebo vlevo od psovoda.

    Na tohle používáme povel Pravá nebo Levá. Od malinka jsem psy učila, že chodí podle pokynu rukou. Ze začátku jsem je to učila na stopovačce, rukou jsem ukázala na jednu nebo druhou stranu a pejska stopkou navedla, co potřebuju. U kola neběháme, ale nachodili jsme dost km a myslím si,že jde o to, najít optimální délku vodítka a o to, aby pejsek pochopil podle toho povelu, na kterou stranu má jít. Moji psi na tohle reagují, když jezdíme ven s koněm. Tam je na vodítku mít nemohu, ale jsou celkem dobře na tohle naučeni a hlídají si mně a reagují na gesta rukou.
    Musím si rýpnout – bez škubání na obojku a balonku pod bradou.

    #51535
    roxo
    Člen
    To SCYLLA:
    Kazda rada pre dotycnu je vitana.Kedze tu nejde o sutazny vycvik, teda ide len o to, aby sa psik naucil chodit popri nohe, staci jej to.Neberiem ako rypanie , ze nema trhnut voditkom.Ten aport pod bradou mat nemusi.
    Co sa tyka toho voditka, je to jedna z najlepsich moznosti ako psa usmernovat.Predpokladam, ze nebude pouzivat ostnaty obojok.
    Co sa tyka chodze pri lavej a pravej nohe, je pekne, ze psy ti vedia chodit aj pri jednej aj druhej strane.Teraz napisem ako policajny psovod.
    Je to neprakticke.Pes by mal byt pri lavej nohe, clovek by mal stale chodit vzdy po pravej strane chodnika, aby pes bol medzi psovodom a oprotiiducim.Len cisto kvoli obrane.Ale prepac, toto uz bolo moje rypnutie, len to je uz z ineho sudka.Ako vravim, kazda rada je nad zlato pre dotycnu.
    #51536
    roxo
    Člen
    teda pardon, oprava, pre dotycneho.
    #51537
    Scylla
    Člen
    Pokud chceš se psem jezdit u kola nebo na koni, potřebuješ v praxi, opravdu potřebuješ, aby uměl chodit po obou stranách. Bez toho se opravdu neobejdeš. U nás je v tom ještě něco dalšího -já s nimi mohu chodit jen po levé straně, ale můj manžel nosí v levé ruce berli, takže volnou ruku na vodítko má pravou, takže se museli naučit chodit na obě strany z praktických důvodů.

    Nevím, jestli se mnou zadavatel bude souhlasit, ale u kola a koně není dobré, když pes chodí vedle nohy psovoda, ale tak 2 m před psovodem, na jedné nebo druhé straně kola nebo koně.
    Upozorňuju, že nedělám sportovní výcvik, ale snažím se psy dobře vychovat a naučit je základní ovladatelnosti za všech okolností.

    #51538
    roxo
    Člen
    Samozrejme, suhlasim s tebou.Kazda situacia si vyzaduje ine okolnosti.Rad si vymenim nazor s niekym, kto do problematiky vycviku psov aspon trochu vidi a od koho sa mozes takztiez naucit nieco nove:)
    logo-fujto2_216x200_1.jpg
    #51539
    Renatus
    Člen
    Dobré teórie…ale skúšal už niekto toto naučiť Cavaliera?
    #51540
    zuz
    Člen
    Pokial viem pri bicykli aj koni je vynimka, pes ma ist po pravej strane. V ziadnom pripade nevod psa pri bicykli tak, ze mas voditko/vodzku v ruke! Je to proti pravidlam cestnej premavky a policajti to zacinaju pokutovat, je to mastnych 60 eur!
    Prikladam link na vycvik psa na chodzu/beh pri bicykli. http://www.squidoo.com/dogandcycle
    Kedze je to malamut, nemal by ist bez voditka, aby nechytil stopu a nezdrhol Ti. Tieto specialne vodzky je dostat uz aj v nasich petshopoch. Montuju sa k zadnemu kolesu, tak aby psik nemohol vbehnut pod koleso. http://www.dog-training.com/springer.htm
    Este je tu moznost, ze budes hafana vyuzivat na tahanie – bikejoring, samozrejme na lesnych cestach, aby si nenicil na asfalte laby. http://www.thedogoutdoors.com/ alebo http://americancaniner.com/sports/bikejoring.php
    Sorry, ze v anglictine, ale takto narychlo som to nenasla po slovensky. Probematikou pes vs. bicykel sa zaobera http://www.dogforum.sk
    Este jedna zasadna vec. Tvoja pesina ma len 5 mesiacov. Pockaj, kym nebude mat aspon 1 rok!
    Inak ju znicis-dysplazia. Pozvolny trenink zacni napr. na kolieskovych korculiach, je to vyrovnanejsie a setrnejsie, tam ju mozes ucit povely, ako pri musheroch /how-vlavo, gee-vpravo/. Takisto nedrzat vodzku v ruke, ale mat ju na priputanu k pasu http://www.moda.sk/Kategorie/Volny_cas/20090429_Nechte_Se_Motivovat_K_Behani_Svym_Psem.html
    #51541
    Scylla
    Člen
    A neběhejte po asfaltu nebo betonu, psí pacičky (i ty lidské) a klouby na tom pořádně trpí. Lepší je přírodní terén.
    #51542
    prosím vás…chcem vedieť ako so mám učiť…na aké známki…
    mám na vysvečku 5 trojok…ostatné dvojki jednotki..

    som siedmak na základnej…poradte my..ako sa mám učit….alebo čo mám zlepšit…
    mam trojki zo slovenčini,matematiki,chemie,biologie,nemčini…

    #51543
    a chcem byt psovod….
Zobrazuje sa 12 príspevkov - 1 až 12 (z celkového počtu 12 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.