pahltnosť psíka

  • This topic has 4 hlasy and 13 odpovedí.
Zobrazuje sa 14 príspevkov - 1 až 14 (z celkového počtu 14 )
  • Autor
    Príspevky
  • #47000
    Smallblot
    Člen
    Dobrý deň,

    mám 10 mesačného yorkshirskeho teriéra a keď dostane žrať, tak je častokrát pahltný. Ráno dostáva konzervu Animonda, večer dostáva granule Royal Canin. Granule žerie pomaly, ale konzerva sa z misky stratí behom pár sekúnd… on ju ani nežuje, on ju vyslovene len prhĺta. Po najedení (aj takom pahltnom) mi negrcká. Myslíte si, že takéto jedenie by mu mohlo niekedy uškodiť?
    Ďaľšia vec je jeho žranie u priateľa s jeho psíkom. Svoju porciu zhlce, tentokrát aj granule (akoby sa bál, že mu ich zožerie), navyše veľakrát sa snaží vystrnadiť aj priateľovho psíka od jedla (to mu vždy zakážeme). Keď mu poviem rázne fuj, nesmieš, chápe to. Sedí a čaká, nedovolí si mu do toho behať, každopádne musím pri ňom stáť a dávať pozor, lebo jakmile odídem, už je v miske strčený on a hlce. Chcela by som sa Vás teda spýtať, je možné ho nejak naučiť jesť spolu s iným psíkom/psíkmi tak, aby sa nesnažil vždy vyjesť všetko len sám? Myslíte si, že je to len vekom a časom to ustane? Alebo to môže byť takto stále (že je to povahou psíka)?
    Okrem iného sa niekedy stáva, že zožerie čosi aj vonku, sem tam sú to aj výkaly :o( Počula som a aj som čítala, že to môže byť spôsobené niečim chýbajúcim v potrave, ale myslím, že mu dávam kvalitné krmivo a v dostačujúcich dávkach. Skúšali sme aj iné značky krmív, bohužiaľ bez zmeny. Snažíme sa to žranie vonku ustrážiť, no nie vždy sa to dá, častokrát sú to len stotiny sekundy, kým niečo zoberie do papuľky a začne žuť… snažím sa ho od toho odnaučiť, ale tu nepočúva ani na fuj, ani na nesmieš. Neviem ako inak ho odnaučiť od tohto zlozvyku, dúfam, že to ustane vekom.

    Ďakujem

    Odpoved:moj yorky robil pesne toto iste a kedze mame dvoch yorsirov spravili sme to tak ze sme im rozdelili izby… jeden papa v kuchyni a druhy v obyvacke. a vzdy ich nechama az ked dojeda obaja ´! no ze tak hlta sa da odnaucit jednoducho mu to krajajte este na mensie kusky… tak sa mu nic nemoze stat… pes neciti pocit nasytenia takze by mohol zrat cely den ale to by zdochol… preto to musite vy kontrolovat! a to ze zere vonku vykali znamena ze nema dostatok vitaminu alebo ako ste napisali nieco mu chyba v potrave preto vyhladajte zvelolekara a on vam presne bude vediet povedat ked mu zoberie krv.

    #51077
    Scylla
    Člen
    Zákazové povely většinou nefungují a ani nemůžou, jak sama vidíš. Na tom není nic divného. Představ si, že celý život jíš dokola pořád jen jedno a to samé – sušenky a konservu. Možná, že v tom jsou všechny živiny – jako že o tom hodně pochybuju, že by v granulích a konservách bylo všechno – ale neměla bych naprosto šílenou chuť na ovoce, zeleninu, nějako tzv. pochutinu? Já teda jo, naprosto šílenou.

    Jsou pejskové, kteří jsou prostě žraví a zase nežraví. Tvůj patří k těm prvním. Udělala jsem s pejskama zkušenost, že čím pestřejší základní strava a čím menší cavyky kolem krmení, třeba i společného krmení, tím menší problém se sbíráním odpadků a hovínek a konkurence mezi pejsky. Určitě mu nedovol, aby se přežíral a aby druhý pejsek měl kvůli němu hlad. Já bych mu zpestřila jídlo o syrové žvýkací kosti, zeleninu, vařené maso, syrečky, tvaroh, vejce, ryby, morkové kosti (nařezané na kousky z obchodu)a místo té konservy bych mu dávala právě vařené jídlo, kterým bych doplnila i ty granule.
    Asi se tu na mě teď lidi sesypou kvůli vyváženosti krmné dávky (který živý tvor na planetě je stavěn na to, aby měl vždy vyváženou krmnou dávku?), tak ti rovnou říkám, že jsem zastáncem toho, aby pes dostával přirozené jídlo připravené z čerstvých surovin.

    #51078
    chajati
    Člen
    Dobry den,

    ja zacnem s odpovedami od konca. Zravost je sposobena nedostatocnym krmenim, nemam na mysli len objem ale obsiahnute latky a prisady v krmive. Royal su urcite vyborne granule a tu konzervu ani nepoznam, pretoze nikdy nekrmim konzervami. Odporucam pre psika bravcovy a hovadzi vyrez, nie kuracinu. Kuracie maso je silne alergicke nielen pre psov ale aj pre ludi. Je to maso nezdrave, vzhladom na celkovy proces ako sa dostava na pulty. Alergia sa neprejavuje vzdy okmzite po konzumacii, moze vyvolat neprijemnosti az v dospelosti alebo seniorskom veku. V ziadnom pripade neodporucam kuracie kosti, ktore su suche a lamave. Do konzervy, granul a masa mozte pridat ryzu alebo cestoviny a davku poliat lyzicou oleja (najlepsi olivovy). Ked kupite psovi 3 kg vyrezu, uvarite to v hrnci len vo vode, samozrejme bez SOLI a KORENIA, nabalite do mensich davok a odlozite do mrazaka, spolu s granulami mate jedlo na niekolko dni. Ak sa Vam nechce do pripravy, tak zmiesajte Vasu konzervu s granulami a toto podavajte rano aj vecer, v dostatocnom mnozstve. V tomto veku psa odporucam pridat vapnik do jedla (praskova forma) a kompletnu zmes mineralov a vitaminov (kupite v chovprodukte).

    #51079
    chajati
    Člen
    Taktiež v žiadnom prípade neodporúčam mlieko a mliečne výrobky. Mlieko je neprirodzená strava pre všetky psie plemená. Pes sa dostáva počas svojho života k mlieku len k materskému a to je ničo uplne ine ako to co mame doma v chladnicke z Tesca. Mlieko nici prirodzenu mikrofloru v zaludku a sposobuje taktiez alergicke reakcie az vo forme atopickeho ekzemu. Nedajte sa obalamutit nazorom, ze prevarene moze, a ze rozok v mlieku mu nezaskodi … Toto su nazory “chovatelov”, ktorí nemaju za sebou dlhorocnu prax s vacsim poctom zvierat. Mozno prave ich pes takutu stravu prijal a nemal s nou potiaze, ale naco to mate skusat na Vasom psovi, ked to je strava pre ludi a nie zvierata…
    #51080
    Scylla
    Člen
    V naší rodině psi dostávají mléko po celý svůj život, když o něj projeví zájem, stejně jako jogurt, tvaroh. Maso kombinujeme, jak se dá, aby byla strava co nejpestřejší. Kuřata dáváme syrová i s kostmi, ale je fakt, že máme větší psy. Vařené kosti nedáváme vůbec, drůbeží už vůbec ne. Vepřového masa dáváme minimum, protože je mastné a pes, který na to není zvyklý, může mít zažívací problémy. Při přechodu z v podstatě sterilního krmení na vařené bych právě začala kvůli obsahu tuku těmi kuřaty, to ostatní bych přidávala postupně.
    S tím mlékem a mléčnými výrobky – nevím, kde se vzal tento názor. Vyrostla jsem v rodině, kdy můj příbuzný choval české fousky a další lovecká plemena, všichni jeho psi i feny, i všichni moji psi mléko konzumují a nikdy se nestalo, že jim způsobilo zažívací nebo jiné potížě. Co se týká vývoje kostry, za celou dobu se u nás vyskytly problém s kyčelními klouby, ale bylo to u štěněte, které jsme měli z útulku s tím, že jeho matka měla tu nejtěží DKK a štěně to po ní bohužel zdědilo. Před zavedením různých typů granulí a konzerv mléko patřilo k normálním složkám krmné dávky.
    #51081
    Smallblot
    Člen
    Ja som síce napísala, že psík dostáva ráno konzervu a večer granule, ale veľakrát dostáva aj varené mäso, ryžu, zeleninu a ovocie (mrkvu, kaleráb, jabĺčka…). Rybu sme sa mu snažili dávať taktiež, no nikdy ju nechcel, hoci nič iné dlhšiu dobu nedostal. Takisto dostáva rôzne maškrty. Kosť nikdy nemal, nedajbože kuraciu alebo hociakú varenú. Všetko samozrejme nemôže mať v jeden deň, takže sa to snažím obmieňať a čo sa v jeho strave vyskytuje najčastejšie sú práve tie granule a konzervy. Konzervy Animonda obsahujú 100% mäsa, nie sú to žiadne komerčné hypermarketové výmysly s 80% podielom sóje namiesto mäsa. Okrem iného dostáva aj tvrdé syry (nie veľa), žiadne mlieko. Vápnik dostáva formou malých tabletiek ako vitamínov. Viem, že názory na stravovanie psov sa líšia, jedni sú za čisto granulovú stravu, iní za varenú, ďalší konzervovú a iní zase za úplne prirodzenú (premrazené surové mäso a pod.). To je všetko v poriadku a ja nikomu jeho názor neberiem ani do neho “neskáčem”. Osobne som toho názoru, že stravu nepodceňujem a snažím sa, aby ju mal psík čo najpestrejšiu, najvývaženejšiu a v denných dávkach. Práve kvôli tomuto si myslím, že strava nie je problém, kvôli ktorému vonku sem tam (možno 1 – 2x za týždeň) niečo zoberie a zožerie, ale práve jeho vek. A práve preto som sa pýtala, či mi niekto nevie poradiť, či je možné ho od tohto odnaučiť nejakým iným spôsobom (akým?), keď zákazové povely nijak extra nezaberajú.
    Viem, že môj psík je väčší hlták a najradšej by všetko pojedol sám a čím rýchlejšie, aby ostatným nezostalo… každopádne som sa tiež pýtala, či je možné ho nejakým spôsobom naučiť jesť spolu s ostatnými psíkmi (ak áno, ako?) alebo bude stále takýto. Neviem či má zmysel vždy pri ňom stáť, keď žerie druhý pes a dávať mu stále zákazový povel Nesmieš! (na ktorý v tej chvíli poslúcha dokiaľ som pri ňom), aby sa odnaučil hltať druhým jedlo. Či mám v tom pokračovať alebo nie…
    Ďakujem.
    #51082
    Scylla
    Člen
    Nemám ráda pojem zdravá výživa, nahrazuju ho pojmem módní výživa – souhlas s Chajati.

    Když už jsme u toho, kde by psi v přírodě našli mléko – asi na stejném místě, jako granule, konservy a různá chondroprotektiva, párky, sýr, piškoty a další tzv.pamlsky, které se používají nejčastěji pro psy. To znamená, že nikde…… .

    V počtu psů,které mám doma, s tebou nemohu soutěžit – a ani k tomu nemám důvod. Jsem zastáncem toho, že pes, pokud jsme z něj neudělali už v podstatě plyšáka, většinou sáhne na to, co potřebuje. Před časem jsme vypozorovali, že když nabídnete psovi vajíčko i se skořápkou, sežere jí tehdy, kdy potřebuje vápník, jindy jí vylíže a nechá jí. Stejně tak dá moje čuba někdy přednost celému kuřeti i s kostmi – syrovému, jińdy si řekne o kus hovězího loje, kterého si jindy zase nevšimne, někdy si vůbec nevezme maso, ale s chutí sežere rýži s vývarem a zeleninou, prostě si řekne o to, co momentálně potřebuje. U psa to no není tak výrazné, je to prostě pes a ona je ČSV.
    Kromě výše uvedeného štěníka se u nás nikdy nevyskytovala DKK ani jiné nemoci kloubů, psi jsou v dobré kondici i srsti, nemají zažívací ani kožní ani jiné problémy.
    Připadá mi to jako dohadování, jestli je lepší jíst makrobiotiku nebo smažené řízky. Každý bude tvrdit, že právě pro to svoje má to nejlepší zdůvodnění.
    Já s pány doktory stravování řeším až tehdy, kdy nějaký pes (útulkový, kde pomáhám) má zažívací nebo kožní problémy. Je zvláštní, že se kromě několika světlých výjimek většinou dozvím, že žádná přirozená strava, ale jen dietní hypoalergenní granule nebo konservy…. . To těžko, snad jen u slinivkových diet.

    #51083
    Scylla
    Člen
    Proč mu chceš dávat zákazový povel Nesmíš – proč mu raději neřekneš, co smí? Když dáš zákazový povel, vzniká psovi otázka – co dál? Když mu dáš povel, který ho bude někam směrovat, k jiné, dovolené činnosti, bude to lepší, ne? Zákazové povely nikdy nepoužívám, moji psi neslyšeli za celý svůj život Fuj nebo Nesmíš.
    #51084
    Niektorí psíkovia papkajú pahlne – ponáhľajú sa všetko spapkať. Ja mám v chove 3 fenky a jednoho psíka a psík je vždy prvý so svojou porciou, samozrejme, že skúša ísť ochutnať aj papkanie svojich spoločníčok za každým som ho napomenula a dnes už po spapaní svojej porcie od misky odíde.Dávajte pozor na dávkovanie krmiva, aby ste ju pri jej(jeho) apetite neprekrmovala a nebola obezna. To že vonku občas niečo spapa aj to nežiadúce je tiež o tom, že to psíkovia bežne robia, treba ho napomenúť, alebo niečo po ňom hodiť tak, aby ste mu neublížila.(napr. šišku zo stromu a pod.)Prajem pekný deň Adamovičová
    #51085
    Smallblot
    Člen
    Ďakujem za rady, vyskúšame a uvidíme ako budeme na tom :o)
    #51086
    chajati
    Člen
    Ja by som este rad dodal, ze pes ktory siaha druhemu do misky je bud alfa samec, ktory si tymto upevnuje svoju poziciu vo svorke alebo je to samec, ktory sa chce stat ALFA. Ja osobne mam v byte 2 psy a krmim ich vzdy oddelene. Jeden ma jedlo v kuchyni, druhy v chodbe. Kazdy si svoju porciu zje v klude a nemusi ma t neprijemny pocit, ze mu niekto lezie do zradla. Samozrejme, ze ja tam liezt mozem, pretoze ALFA som ja nie oni. Ine konflikty u svojich psov nepozorujem. Zravost sa odstranuje asi takymto sposobom: ak krmite Royal, kupte od tej istej znacky granule ale LIGHT, psovi sa nasype vacsia davka, pre pocit plnosti a nasytenia. Keby ste to urobili s granulami pre dospele psy al junior, smeruje to k obezite. Odstranenie zravosti netrva tyzden ani mesiac, moze to trvat aj 6 mesiacov. Yorkšír je teriér a tie zaujima uplne vsetko aj to co sa von da spapat, ale ako som spomenul vacsia davka krmiva, samozrejme energeticky chudobnejsieho odstrani aj tento problem. Dalsia vec je smerovanie pozornosti psa niekam inam ako len na vynuchavanie okolia.

    Na zaver k mlieku: statisticky vzate 70% hnačiek (nie infekcnych) sposobuje u psa laktoza, ktora je obsiahnuta v mlieku. Toto moze smerovat k chronickym hnackam az k alergii a ekzemom. Riesit problem ked uz vznikol, je neskoro. Prevencia je u mna na prvom mieste.

    Dobra rada: odcervujte svoje psy 4 x ročne, t.j. kazde 3 mesiace a 2 x do rokoa precervenie po 2 tyzdnoch.

    Nech sa dari…

    #51087
    Scylla
    Člen
    Krmila jsem, když na mě přišla služba, smečku 14 psů a fen,misky byly umístěné asi tak na 4 m čtverečních. Byly tam 4 psi ČSV a několik psů jiných plemen. Jeden z nich byl dominátor na slovo vzatý. Málokdy lezl jiným psům do misky, zato nejslabší ze psů klidně žral s ostatními i s tímhle psem z jedné misky, nikdy nedošlo ke konfliktu. Ani majitel této smečky ani ostatní lidé jsme nikdy neměli důvod psům do misky sahat. U mých psů by mě nikdy nenapadlo něco takového dělat, protože je nechci naučit, aby si jídlo hlídali. Pokud jdu k psí misce, chci, aby pes věděl, že mu jdu do misky něco přidat, ne ubrat, chci, aby byl rád, že k jeho misce jdu.

    Zatím nepátrám po procentech, co způsobuje co, ale někdy se divím, že tisíce generací psů byly OK, bez alergií, nemocí žaludku a DKK, DLK a dalších nemocí, bez dnešního “vědeckého” přístupu k nim. Jen je divné, že ti psi byli zdravější,než jsou ti dnešní. Tím nechci určitě říct, že není dobře dbát na to, aby pes měl tu nejlepší stravu, co se dá, ale já osobně preferuju selskou logiku nad vědeckým přístupem.

    #51088
    Rozdebatovali ste sa tu o mliečku, vápniku…pričom otázka majiteľky psíka bola o niečom inom. Vo voľnej prírode sa zviera po odstavení matkou k mliečku viac nedostane. Po odstavení matkou aj v mojom chove psíkovia dostanú na pitie len vodu. Mlieko ani žiaden vápnik psíkom nepodávam a nemám problémy ani so zúbkami, či zubným kameňom, ani kĺbami.Všetky doplnky stravy ako vápnik, rôzne vitamíny a pod.sú obsiahnute v granulách, tiež nie je dobré psíkov predávkovať týmito doplnkami. Prajem pekný deň Adamovičová
    #51089
    Scylla
    Člen
    Je to každého věc,co zvolí. Granule určitě nezavrhuju, ale považuju je za nepřirozenou, chemicky zpracovanou potravu, která díky tomuto musí mít nutně vedlejší účinky na zdraví psa. Na druhou stranu jednostranná přirozená strava také není nejepší.Proto si myslím, že je nejlepší zapojit to, čemu se u nás říká cit a selský rozum, nepodléhat módním trendům a v mnoha případech i z časových důvodů volit granule nebo konservy, ale dát psovi co nejpestřejší přirozenou stravu. Ale jak říkám, je to každého věc.
Zobrazuje sa 14 príspevkov - 1 až 14 (z celkového počtu 14 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.