Otrava jedom na potkany

  • This topic has 2 hlasy and 1 odpoveď.
Zobrazujú sa 2 príspevky - 1 až 2 (z celkového počtu 2)
  • Autor
    Príspevky
  • #47519
    zuz
    Člen
    Píšem čerstvú skúsenosť do veterinárnej poradne. lebo možno aj pán doktor bude mať k tomu čo povedať.
    Pred týždňom som bola v rámci pracovných povinností v jednej tlačiarni. Keďže práca si vyžadovala dlhšiu prítomnosť, mala som so sebou aj mojich psov.
    Asi po dvoch hodinách ležania v pelechu sa môj pes nenápadne vytratil do vedľajšej miestnosti. Načapala som ho, ako úspešne vyžiera zo sáčku zeleno-modré granule jedu na potkany. Keďže zo 100 gramového obsahu nezostalo takmer nič, nastala panika.
    Vet (ktorého číslo mám našťastie uložené v mobile) mi prikázal ako 1. krok donútiť psa obsah vnútra vydáviť.
    Do PET fľaše som dala asi 1/2 litra teplej vody (nie horúcej, treba ochutnať, aby sa pes nepopálil), pridala som asi lyžicu kuchynskej soli a psovi som to naliala do krku. Je krpatý, má len 7 kg, ale bojoval, takže som si ho musela dať na vodítko, posadiiť medzi nohy a prichytiť kolenami.
    Samozrejme, nejde o to psa utopiť, ale vyvolať dávivý reflex. Keďže zo seba evidentne nedostal všetko, mala som to zopakovať ešte raz.
    Potom som mala zistiť, čo je to za jed. Keďže na sáčku boli informácie rozpité, nastala detektívna práca s hľadaním správcu objektu. Podarilo sa mi našťastie spojiť s deratizérom. Jednalo sa o Brodifacoum, v 100 g je asi 5-7 mg účinnej látky, ostatné je kukuričná buničina a mäsovo-kostná múčka. A že prečo mu to tak chutilo!
    Našťastie vraj látka nebola čerstvá, lebo ju tam kládli pred pol rokom.

    Tento jed je antikoagulant 2. generácie, čo v preklade znamená, že zviera vnútorne vykrváca (pes cca do týždňa)!.
    Preto po požití takýchto granúl nedávajte psovi mlieko, nepomôže to.
    2./ treba podať zvieraťu živočíšne uhlie, takisto napchať do krku, aby prehltol.
    Keďže som bola mimo “civilizácie”, k vetovi som sa dostala za 2 hodiny.
    Živočíšne mu podal on. Pre môjho 7 kg psa to boli 4 tablety. Treba sa poradiť v lekárni.
    3./ nasadil konskú dávku vitamínu K (Kanavit), na prvé 4 dni po 35 kvapiek, čiže 2 fľašky.
    Dávkovanie určí vet podľa váhy psa a aj času, kedy jed požil.
    Psa som musela stále kontrolovať, či nemá na tele, pod pazuchami a podobne podliatiny. Radšej som ho mala tie 4 dni na vodítku, aby sa niekde neporezal, alebo nebuchol. Nervy!

    Po štyroch dňoch sme boli na kontrole zrážanlivosti. Normálne sa krv začne zrážať od 3-5 min. Môjmu psovi to začalo až po 8 (!) minútach. Takže dostal ďalší Kanavit, teraz po 20 kvapiek na 5 dní. Našťastie ďalšia skúška bola “v norme” po 5 min:))
    Doktor mi odporučil mu ešte týždeň dávať do žrádla olúpané slnečnicové semienky, ktoré obsahujú čistý vit K.

    Aj keď v baráku máme návnady (ružové), oňuchal ich len raz a z odporom odišiel. V tej tlačiarni som tiež návnady pri nás odstránila a predsa jednu našiel. Opatrnosti nie je nikdy dosť. Stačí 1-2 minúty:(

    P.S.
    Táto životná skúsenosť ma dokopy vyšla na viac ako 38,- éčiek.
    Aj tak je to môj “najdrahší” pes:D

    #52798
    Dobrý deň, škoda je že i v dnešnej dobe sú takýmto spôsobom aplikované jedy na potkany…dnes existuje viacero spôsobov ako jed naložiť tak aby nebezpečenstvo otravy pre psa mačku bolo minimálne alebo skor žiadne….jedy by samali aplikovať do krabic resp na to určených bedničiek do ktorých je vytvorený otvor len taky aby tam vošiel potkan resp iný hlodavec ale nie pes či mačka….treba vychádzať z toho že potkan nepotrebuje potravu vydieť ale začuchať a lepšie sa mu tiež bude konzumovať niekde v bedničke kde ho nikto nevidí a má kľud ako inak…..tým sa dá predísť podobným situáciam…ak sa niečo take stane snaha by mala byť čo najskôr idálne kým je potrava ešte v žaludku ( žaludok sa za normálných okolnosti vyprázdní do 4 hodín) vyvolať zvracanie (aplikáciou slanej vody, riedného 1,5% peroxidu vodíka alebo injekčne u vetrinára)….podať čierne uhlie na redukciu vstrebávania prípadnejj zažitiny ktorá je už v čreve a obsahuje jed a aplikovať protijed čo v prípade týchto jedov najčastejšie vitamín K…..Pekný deň
Zobrazujú sa 2 príspevky - 1 až 2 (z celkového počtu 2)
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.