Ako odnaučiť šteňa AD od dokazovania si dominancie?

Inzercia psov, forum o psoch Diskusné Fóra Výcvik psa Ako odnaučiť šteňa AD od dokazovania si dominancie?

  • This topic has 6 hlasov and 18 odpovedí.
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 19 )
  • Autor
    Príspevky
  • #46953
    Tiša
    Člen
    Dobrý deň,
    potrebovala by som poradiť ohľadne mojej 5 mesačnej feny Argentínskej dogy.
    Viem, že je o nich známe, že sú to veľmi dominantné plemená, ale itak, ako na ne,
    to už sa spomína málokde…
    Základné povely ako tak ovláda, ikeď aj to musím zvýšiť hlas, no keď si zaumieni, že “nezájem”, tak sa možem aj na hlavu postaviť a ešte mi začne robiť aj naschvály.
    Začne na mňa štekať, ako keby sa hádať, až musím dakedy zobrať noviny a dostane.
    Musím byť dakedy až velmi zlá a nakoniec daný povel poslúchne..
    Toto ale viem, že nieje riešenie, skúšala som aj pamlsky, ale beťárka, ak nič nemám, nechce sa jej:-) To, že si počas našej neprítomnosti značkuje teritórium ani nehovorím…
    Je to veľmi nepríjemné, nakoľko nieje možné aby bola v samostatnej miestnosti..
    Pritom venčí sa rada, je tam naučená robiť svoje potreby, no dakedy, sa stane, že nemá problém sa vycikať aj predo mnou v byte..
    Ak máte dajakú radu, poteším sa.
    Ďakujem
    #50745
    Tiša
    Člen
    V prvom rade, dakujem za nazor, ale je velmi nadneseny, co ma mrzi ako to bolo cele pochopene…
    V ziadnom pripade svojho psa nebijem a myslim, ze sem tam ako trest švacnut štenatu po zadku novinami, to mi odporucil aj skuseny kynolog…Ona ako vychovu potrebuje aspon takyto druh trestu.
    Co sa kricania tyka, v tom sa priznam, ano niekedy to mozno prezeniem ale Tara(tak sa vola) sa nikdy nekrcila od strachu k zemi a uz vobec si myslim, ze sa necitila byt ohrozena…
    Nakolko sme ju vzali od chovatela az v 3 mesiacoch, ktore absolutne neprispeli k jej akejkolvek vychove(resp. nemala absolutne ziadne zaklady), som pysna na to, ze vobec poslucha na meno, sadni, ostan, vencit sa von…atd..ktore sme ju naucili.
    A to ze je tvrdohlave a dominanciu si presadzujuce plemono uz ODMALA sa docitas vsade kde sa o AD pise…
    A este nieco…hierarchia v smecke, ktorou sme kvazi aj nasa rodina, sa v zvieracej risi a hlavne u psov, urcite nepresadzuje kludom a spravodlivostou, ale dam zapravdu v to, ze kricat na psa je fakt len vysadou ludi…
    #50746
    chajati
    Člen
    Vazena pani,

    cital som Vas prispevok aj ostatne, od pani z CR. K tomuto celemu dodam len to, ze pri vychove psa nieje potrebny trest, potrebne su vedomosti o psychologii psa, skusenosti, cit k zvieratam a vyber vhodnej reakcie na chovanie psika v danom momente. “Strachova agresia”, ktora tu bola popisana je tzv. “skrat” alebo to ludia nazyvaju, ze psovi “prepne” a pohryzie aj majitela. Toto vidime vsade v mediach ako psom “prepina” a hryzu. Rady od kynologov, ktori nemaju skusenosti s plemenom ako je AD a su presvedceni, ze vsetky psy by mali mat minimalne policajny vycvik su tiez na povazenie. Fenka vo veku 5 mesiacov je este dieta a zaujima ju vsetko ine len nie vycvik. K tomuto musite psa obelstit hrou a tymto s nim pracovat tak ako potrebujete. K tomu moceniu: nie vsetky plemena su fyziologicky schopne v 5 mesiacoch udrzat moc tak dlho aby Vam nepocikal byt. Toto by som za tragediu nepovazoval, pretoze je potrebne aby pes k tomuto dospel fyzicky nie psychicky. Ja osobne som psikovi v tychto pripadoch zabezpecoval vencenie vzdy po jedle, po napiti, a kazdu hodinu a pol a aj tak sa pocikal. Este k tym povelom, AD je plemeno s vyraznou osobnostou tak ako napr. APBT, AST atd. Je len na Vasej trpezlivosti aby ste to s nim vydrzala v detstve a v puberte 🙂 Okolo jedneho roku zivota Vasho psika, Vas caka s nim kopec zabavy. Je to pubertalne obdobie a vtedy psiky zaujima fakt kadeco a nie nejake povely a prikazy 🙂

    #50747
    chajati
    Člen
    Este by som dopisal, ze k vychove Vasho psika je potrebny klud, chladna hlava, laskavy pristup a dostatok trpezlivosti. Trest a krik pri kazdom neuspechu neprinesie nikdy pozadovany vysledok. Je nevyhnutne si uvedomit, ze AD dospieva fyzicky aj psychicky v 3 rokoch. V tomto obdobi sa psik skludni, je rozvaznejsi, neni taky rozlietany a vyhladava spolocnost svojho pana a rodiny.
    #50748
    Tiša
    Člen
    Dakujem za ovela pozitivnejsi a menej vycitavy nazor:-)
    Som zasadne proti tyraniu zvierat a velmi ma mrzelo, ze som bola vykreslena ako najvacsi tryznitel, ktory bije svojho psa a sprava sa k nemu ako k veci..
    Som rada, ze s tym pocikavanim ste mali podobnu skusenost a dufam ze sa to napravi, lebo von chodime dakedy aj 6 krat denne, nakolko som doma…
    Uz len tolko ze AD je naozaj svojska povaha, tvrdohlava, a mam naozaj dakedy co robit, aby som ostala kludna:-)
    S tym ze mi obcas uleti krik sa snazim samozrejme pracovat lebo sama vidim a viem ze to nikam nevedie,,,
    #50749
    Scylla
    Člen
    Tiša, je škoda, že se cítíš tak, jak jsi popsala. Nic takového jsem nikde nepsala. Jen jsem si jistá tím, že nečteš správně svoje štěně, vyhodnocuješ všechno jako vzdor – proč asi? – a příliš na něj tlačíš. Příspěvek nade mnou říká totéž, co já, jen jinými slovy. Ve druhémm tématu, kam jsi svůj dotaz napsala, jsem ti odpověděla podrobněji.
    Nikomu tady určitě nejde o to nějak tě vykreslit – to si zastaneme určitě lépe každý sám – ale o to pomoct tobě a hlavně tvému psovi v tom, abyste se v pohodě a klidu dokázali spolu dohodnout a byli spokojeni oba.
    #50750
    kardelen
    Člen
    dobry den, no nazory na cvicenie a vychovu su rozne, kazdy podla svojho…..
    na akeho kolvek psiha treba byt aspon trochu prisny, to neznamena ze ho mame bit, ale ak fenecka doma cura treba ju razne za to vyhresit, aj ked sme ju nepristihli, ona si to pameta aj po par hodinach co spravila, treba ju priviest na to miesto a pokarhat. a ked neposlucha a velmi vyvadza tak aj novinami.nemusite ju udriet staci nimi pohrozit.a trpezlivost stale do kolecka az kym nepochopi ,za uspechy treba chvalit. ……myslim ze aj male deti tak chovame, nie v bavlnke, nie bitim, ale taka nejaka stredna zlaca cesta……..a ak si naozaj neviete rady a nic nezabere tak uz len psia skola…….
    #50751
    chajati
    Člen
    k tomuto by som sa mal vyjadrit. steniatko si urcite nepamata, ze sa vycikalo. fyziologicky nedokaze zadrzat moc a ziadna sila na svete ho k tomu neprinuti. s vychovou AD je nevyhnutne byt opatrnejsi ako u inych psov, nakolko jeho psychika je hodne odlisna od beznych plemien a blizi sa to skor k pitbulom ako k NO. Samozrejme ze je nevyhnutna ista davka prisnosti, ale urcite nieje vhodne to prehanat a po hodinach psa tahat na miesto kde sa vycikal. uz len v beznej literature sa tento sposob neodporuca …
    #50752
    Scylla
    Člen
    Kardelen,

    pes si nepamatuje, že něco udělal v minulosti. To, že se tváří provinile, vzniká z různých asociací. Například – dopoledne pes rozhází koš na odpadky, večer příjde pán z práce a psa potrestá. Ten absolutně neví, za co to bylo. Ale vznikla asociace – rozházené odpadky = trest. Pes neví, že ty odpadky před několika hodinami rozházel on…..
    Když pes dělá něco, co nemá nebo jak ty píšeš vyvádí, je třeba ho navést na žádoucí, správnou činnost. Tresty – za co a na co??? A bití?? I třeba jen novinami? Když už ti dojdou lepší argumenty a chceš psa trestat, měl bys to stihnout do dvou vteřin po provinění. A když psa chceš bít novinami, nosíš je stále u sebe? Protože pes něco provede, ty si dojneš pro noviny, složíš je, dojdeš ke psovi, napřáhneš se, uhodíš…, blbost, co? Navíc sám nápřah je trest pro psa, bez toho bití. Naučíš psa, aby se v určitém případě začal bát nápřahu – ostuda psovoda jako hrom, v druhém případě to, že na napřaženou ruku je třeba vystartovat a pořádně si kousnout, aby mě nemohla uhodit. Práve psi jako je AD, je třeba naučit to, že spolupráce s člověkem je oboustranně prospěšná. Protože pes má tu vlastnost, že ti vrátí, co do něj vložíš. Když tresty a nátlak a bití, bude on jednat tak se svým okolím. Můžeš si to v případě AD dovolit, zvládáš to? Já ne – proto budu se psem jednat tak, aby se mnou spolupracoval rád a respektoval mně bez použití takovýchto metod.

    #50753
    vycvikar
    Člen
    Jasne ze v piatich mesiacoch od steniatka netreba cakat zazraky. uz len s toho dovodu ze nemoze posluchat pokial nema osvojene povely. steniatka neudrzia pozornost dlho a preto nejaky vycvik im este nic nevravy. Ak sa vsak s nim trenuje tak ozaj len kratko a z dlhsimy pavzamy. je to pre stena zaujimavejsie a zabavnejsie lebo je tam viac hry ako vycviku. i ked je pravda ze v case puberty je akosi viac nedoslichave.nie zeby nepoculo ale zacina si hladat poziciu vo svorke a vtedy je potrebne viac dbat na splneni cviku uz len s toho dovodu aby si tu poziciu nasiel na spodku rebricka. Vtedy vznika najviac nedorozumeni medzi majitelom a psom. pes si vydobija postavenie a zacina byt dominantny. Majitel pokial ma precitaneho svojho psa myslim ze nebude mat problem ukazat psovi kde je jeho miesto. Co sa stava najviac ze pes ktory si vydobil to postavenie majitelia vynia psa ze je agresivny ako by si sami priznali chybu vo vycviku. ak psa trenujeme musi pes poznat svoje meno. Darmo po nom volame pokial pes nevie ze sa tak vola. Oslovenie psa sekunda pavza na reflexny obluk povel a pripadne mechanicka pomoc a odmena. chvilku pavza a volno a hra zo psom
    #50754
    Scylla
    Člen
    Výcvikem si dokazovat postavení? To mi připadá jen jako jeden z prvků dost velké skládanky, ze které se sestavuje respekt a důvěra psa. Výcvik chápu jako nadstavbu výchovy, kdy psa učím různé prvky a povely tak, aby to byla dobrá zábava pro obě strany. Jako prostředek pro upevnění svého postavení bych v případě potřeby volila většinou jiné prvky.
    #50755
    vycvikar
    Člen
    Nemyslim vycvik ako drezuru ale vycvik formov hry a to je rozdiel dost podstatny
    #50756
    Scylla
    Člen
    Postavení, to je důvěra a respekt psa ve vyváženém poměru, se podle mého názoru získává mnoha různými způsoby a výcvik není tím nejdůležitějším. Učení formou hry je super, ale postavení bych jen na tom nestavěla. Bez důslednosti, spravedlnosti, trpělivosti, srozumitelnosti, sebekontroly a respektování psa jako živého tvora, si myslím, že to nebude dobře fungovat.
    #50757
    vycvikar
    Člen
    Zivot zo psom nie je len o vycviku. je to kazdodenna spolupraca . Mozno niektore veci nerozpisujem ale viem ze aby vztah fungoval treba Najst spolocny jazyk. Niekedy sa treba stat psom aby sme rozumeli co nam chce povedat. Viem ze keby tu bolo 100 ludi tak kazdy bude mat svoj nazor
    #50758
    Scylla
    Člen
    S tím naprosto souhlasím. Proto mi vadí, když lidi postaví komunikaci se psem na pamlsku, balonku, zákazovém povelu a škubání na obojku, jak to mnohdy bývá.
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 19 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.