salon-pre-psov.jpg

Určite má aj vo vašej rodine čestné miesto psík o ktorého sa dôkladne staráte. Keďže chcete preň len to najlepšie viete, že vaša starostlivosť sa nezačína a nekončí pri výdatnej strave, či pravidelnom venčení. Starostlivosť treba venovať aj jeho srsti a práve v tom vám najlepšie poradia odborníci zo Salónov pre psov.

Možno by ste salón aj navštívili, ale nemáte predstavu, čo očakávať, prípadne máte obavy, aby psíkovi niekto, svojou neodbornosťou neublížil, napríklad po psychickej, či fyzickej stránke. Salón by sa tak mal vyberať pozorne, nájsť taký, kde pracujú ľudia kvalifikovaní na túto prácu, s odbornou prípravou, dostatočnými vedomosťami a praxou. My sme položili pár otázok niekoľkým majiteľom, aby sme tento novodobý boom starostlivosti o psíkov priblížili aj ľuďom, ktorý o jeho návšteve uvažujú.

Čo salóny poskytujú.

V salónoch si môžete zakúpiť kompletnú výbavu potrebnú pre dobrú starostlivosť o psa. Zvyčajne od rôznej kozmetiky a šampónov, cez oblečenie, obojky, vodítka, pelechy, až po širokú ponuku krmív. Poskytujú poradenské služby, ale hlavne sa o vášho miláčika profesionálne postarajú. Starostlivosť spočíva v strihaní, kúpaní, rozčesávaní srsti a vyčesávaní mŕtvych chlpov, trimovaní, strihaní pazúrov, čistenia uší, ale aj vytláčaní análnych žliaz. Používajú na to špeciálne hrebene, kefy, nožnice, strojčeky a kvalitnú kozmetiku.

Prvá návšteva salónu, čo potrebujem vedieť?

Pred každou návštevou salónu sa určite telefonicky objednajte. Prevádzkar salónu by mal vedieť o akú rasu sa jedná, aby mohol odporučiť tie správne služby a vyhradiť si na ne dostatok času. Je vhodné ak je psík okúpaný, čistý a bez blšiek. „Každý pes ktorý má kompletné očkovania, t.j. cca 3 mesiace, môže navštíviť salón a nechať sa upraviť. Čím skôr začne majiteľ svojho miláčika „priúčať“ úprave v salóne, tým lepšie to bude psík znášať a nebude mať stres z návštevy salónu.“, hovorí majiteľka profesionálneho salónu pre psov z Banskej Bystrice, Jaroslava Fekiačová – Hatalčíková. Vyvracia tak mýty, že pes by sa nemal strihať do jedného roka.

Dlhosrstí, či krátkosrstí.

Každý psík má právo byť upravený a neexistuje plemeno, ktoré by sa nedalo upraviť v salóne. „U nás v rebríčku plemien vedú bezkonkurenčne Yorkšírske teriéri, Shi-tzu, Maltezáčikovia, Bišonkovia, Westici, výnimkou taktiež nie sú ani Kokríci, Pudlíci, Bradáči. Pravidelnú návštevu salónu vrelo odporúčam všetkým hore uvedeným plemenám, ale aj ostatným plemenám s dlhou srsťou.“, hovorí pani Petra Košecová, zo salónu v Trnave.

S veľkými rasami má skúsenosti aj Zuzana Krutá zo Šamorína: „Napríklad Argentínske dogy, Nemecké dogy, Írsky vlkodav, Weimaranský stavač, Bernský salašnícky pes, Akita-Inu. Veľa ľudí nevie, že krátkosrsté plemená potrebujú o srsť mimoriadnu starostlivosť vo forme kúpeľov, zábalov.“ V každom prípade vám miláčikov v salóne nielen dajú do parády, ale vám aj poradia ako sa o jeho srsť máte doma starať.

Úprava a strih

Úprava a strih psíka záležia od situácie. Ak sa psík pripravuje na výstavu, strihá sa podľa predpísanej úpravy a momentálneho trendu, ďalej podľa štandardu, ale najčastejšie je to o dohode s majiteľom. Zohľadňujú sa aj ďalšie aspekty, ako je druh a kvalita srsti, jej hustota, postava a vek psíka, či je chovaný v byte, alebo vonku a v neposlednom rade je dôležité aj ročné obdobie. A práve v teplých mesiacoch sa prevádzkari salónov stretávajú s takmer rovnakými požiadavkami. „Niektorí za nami prídu v lete a chcú dať svojho miláčika oholiť úplne. Ja to neodporúčam, pretože ich srsť chráni pred slniečkom a nedostanú tak úpal.“, opisuje svoje skúsenosti Ivana Halušková, zo salónu z Košíc. Strihanie treba opakovať v pravidelných intervaloch, pretože zanedbaná srsť sa často musí oholiť až na kožu. Taktiež je dôležité domáce česanie. Niektorí psici sa doma dokonca nedajú vyčesať vôbec, no v psom salóne spolupracujú bez problémov.

Upokojujúce prostriedky

Zo všetkých oslovených prevádzkarov salónov upokojujúce prostriedky nepoužíva nikto, naopak všetci boli proti. Ján Požgaj, psí salón Bratislava: „V našom salóne v žiadnom prípade nedávame žiadne upokojujúce prípravky. Nie som veterinár, takže neviem ako psí organizmus môže reagovať na podanie sedatíva.“ S každým psíkom sa dá pracovať a všetko je o komunikácii, trpezlivosti, vľúdnom slove, či pohladení a toho sa dobrý strihač drží. Okrem toho, každému sa lepšie strihá psík, ktorý stojí. „Ja ho ostrihať po ležiačky naozaj nedokážem. Nehovoriac o tom, že keď sú uspaté treba im kontrolovať jazyk, slintajú alebo sa ´popišajú´“ dodáva Ivana Halušková z Košíc.

Prítomnosť majiteľa pri práci so psíkom

Vo väčšine prípadov chcú byť majitelia prítomní pri práci so psíkom, napríklad ako ochrancovia, alebo opora. Samozrejme majú na to právo a zväčša im je vyhovené. Zo skúsenosti prevádzkarov však vyplýva, že psici reagujú omnoho lepšie na úpravu srsti, keď v ich blízkosti majiteľ nie je. Dokonca aj rozmaznaní, bojazliví, či agresívni psici sa upokoja a spolupracujú. V prítomnosti majiteľa sú totiž smelšie a viac si ku strihačovi dovolia. Psík lepšie reaguje ak je so mnou sám. Ak je v prítomnosti majiteľ, mladšie, neskúsenejšie alebo vystrašenejšie psíky majú tendenciu ťahať sa za majiteľom a hľadať u neho útechu. Samozrejme, ak chce zostať, nebránim mu a v žiadnom prípade ho nevyhadzujem.“, potvrdzuje Petra Košecová zo salónu v Trnave.

Ako sa stať dobrým strihačom?

Dobrým strihačom sa prevádzkar salónu nestane zo dňa na deň. Na Slovensku je možné absolvovať počiatočné kurzy, najdôležitejšie sú však skúsenosti a prax. Kto chce túto prácu vykonávať, musí ju hlavne milovať. „Ten, kto to robí iba pre peniaze, nevydrží dlho. Psík je živý tvor, nebude tri hodiny stáť bez pohnutia alebo neotočí hlavu doprava na 5minút, pretože kaderník to potrebuje. Treba pri tom naozaj pevné nervy, šikovnosť a odhodlanie. Okrem toho, musí vedieť pracovať aj s ľuďmi, pretože tak ako každý psík má svoju povahu, tak aj ich majitelia.“, dodáva Ivana Halušková zo salónu v Košiciach.

Na Slovensku legislatíva hovorí, že kozmetické služby pre zvieratá je voľná živnosť a teda ju môže robiť každý, kto o ňu požiada. A tak sa strihačom stáva aj niekto, kto nemá žiadne skúsenosti. „Absolvujú teoretický kurz u niekoho kto rovnako nevie o úprave psov nič, iba si niečo naštudoval a myslia si že vedia všetko. Avšak, okrem toho že nič netušiacim majiteľom zničia ilúziu o krásnom psíkovi, môžu psíkom svojou neodbornou prácou vážne ublížiť. Potom nachádzate na rôznych fórach príspevky kde sa ľudia sťažujú, že ich psovi v salóne ublížili.“, smutne konštatuje Jaroslava Fekiačová.

Podobný názor má aj Zuzana Krutá zo salónu v Šamoríne: „Osobne si myslím, že prevádzkar salónu by mal mať veterinárne vzdelanie, alebo poľnohospodársku školu a samozrejme kurzy strihania. Ja osobne pravidelne navštevujem dermatologické semináre a všetky kurzy dostupné na Slovensku. Mám strednú veterinu s atestáciou a stále sa vzdelávam. Preto ma prekvapuje, že vo veľkých salónoch robí neodborný personál. A veľmi ma to mrzí, lebo to robí zlé meno zodpovedným strihačom.“

Pre majiteľov psíkov je najdôležitejšie, aby prevádzkar salónu pristupoval k havkovi odborne, s patričnou citlivosťou a zabezpečil tak pokojný priebeh celej návštevy. Keď si na tento „servis“ psík zvykne, bude do salónu chodiť veľmi rád a bez stresu, aby si celú procedúru doslova užil. A práve o to ide. Mať doma spokojného a zdravého psíka, ktorý vám to svojou láskou, bohato odplatí.

Lenka Mesárošová