steniatka-civava.jpg

Opísali sme si krytie, techotenstvo a samotný pôrod psa. Teraz už viete ako to všetko prebieha, čo sa pri tom deje a čo by ste mali robiť vy. Najťažšie už máme za sebou, a môžete si vydýchnuť. Teraz je dôležité, aby sme v starostlivosti o psíka a jeho (naše potomstvo) napoľavili.

Po narodení posledného šteniatka upracte neporiadok, vyčistite miesto, kde fenka rodila, aby bola ona aj šteniatka v hygienickom, čistom a suchom prostredí. Podľa mňa je najlepšie uložiť fenku so šteniatkami do vopred pripravenej prepravky, krabice alebo pelecha, a okrem deky položiť navrch aj plienku pre psy. Vysaje všetku vlhkosť. Fenka sa totiž aj niekoľko týždňov čistí, tvz. vylučuje očistky, ktoré sú sfarbené tmavo zeleno až krvavé (Nesmú zapáchať).

Je dobré fenku presvedčiť na venčenie vonku, i keď nie vždy sa to podarí, pretože sa nechce od svojich drobcov pohnúť. Venčenie je len krátke, určené na vykonanie potreby. Nijak fenku nezaťažujte, je vyčerpaná po pôrode.

Ak ste nevážili šteniatka hneď po narodení, urobte tak teraz. Manipulácia s nimi by nemala vadiť ani fenke, ani im. Je to socializácia na nezaplatenie. Psíky sú síce ešte slepé a hluché, ale majú silne vyvinuté ostatné zmysly a vnímajú nás. Mňa moja fenka sledovala pozorne niekoľko dní pri vážení, a potom si zvykla. Zistila, že jej maličké za pár sekúnd vrátim v poriadku. Dôvera, ktorú som si u nej vybudovala sa mi teraz vrátila. Ak majú šteniatka nižšiu váhu ako pri narodení, neľakajte sa, je to normálny jav. Čerstvo narodené majú v srsti ešte zvyšky plodovej vody, obalu a kade čoho aj po vašom očistení a keď uschnú, vážia trošku menej.

Niekoľko dní po pôrode merajte a kontrolujte fenke teplotu. Teplota nad 39 stupňov môže znamenať zápal. Dobré je aj vziať ju na prehliadku k veterinárovi hneď po pôrode, aby zistil, či náhodou vo fenke nezostala placenta alebo nejaké zabudnuté šteniatko a v neposlednom rade zistí jej celkový stav. Ja som bola k tomuto prinútená, lebo moja fenka mala zvýšenú teplotu a dychčala. Veterinár jej dal kalciovku a bolo to v poriadku. Prezrel ju aj sonom, aby sme mali istotu, že sme nič nezanedbali. Zastavím sa ešte pri dychčaní – ak používate vyhrievacie dosky, alebo iný, silný zdroj tepla, môže sa stať, že fenke je jednoducho príliš teplo a bude dychčať, lebo šteniatka samé nenechá a z pelechu neodíde. Skúste trochu znížiť teplotu alebo upraviť pelech tak, aby mala fenka k dispozícii aj nejaký chladnejší kúsok. Šteniatka ale udržiavajte v teple, v žiadnom prípade sa nesmú podchladiť, skončilo by to smrťou. Poslúži vám na to ohrievač vo forme gumenej fľaše (veľmi neodporúčam, voda chladne a to by mohlo šteniatkam poškodiť) alebo aj žiarovka. Tento spôsob mi, ale nie je príliš blízky, pretože i keď sú malé slepé, podľa mňa nie je dobré ich neustále ožarovať žiarovkovým svetlom. Ja používam vyhrievaciu podložku, keramickú. Dá sa na nej regulovať teplota na dva výkony (23 a 46 KW).

Ak máte možnosť, pripravte fenke blízko pelechu plienku pre psy alebo niečo, kde sa bude môcť venčiť, pretože sa od šteniatok nebude chcieť ani pohnúť. Ja to mám pri čivave jednoduché, stačí malá plienka a je to vybavené. Pripravte sa tiež na to, že fenka bude častejšie močiť a neskôr sa aj vyprázdňovať v dôsledku vyššieho príjmu potravy. Pokiaľ ju presvedčíte na venčenie vonku, nech vás neprekvapuje, keď sa hneď po vyvenčení bude ponáhľať domov.

Strava pre psa po pôrode

O šteniatka sa v ideálnom prípade stará fenka sama a pomoc chovateľa nepotrebuje. Kŕmi ich, pomáha im pri vylučovaní olizovaním bruška a genitálií, čistí ich výlučky. Preto môže mať redšiu stolicu. Je dobré pridávať do stravy mliečne výrobky, ale nič nepreháňať – hnačka fenke nijak nepomôže, skôr naopak. Ja dávam raz do týždňa tvaroh, niekedy sám, inokedy so žĺtkom, granule pre šteniatka a kojace feny a každý večer dostáva mäsovú kapsičku. Veľmi dobrý je i hovädzí vývar, postaví sučku po pôrode na nohy. Jedna chovateľka mi dokonca radila kozie mlieko, ale verte alebo nie, nie je možné ho v našom hlavnom meste zohnať. Hľadala som všelikde, ale nepodarilo sa mi ho nájsť. Do stravy jej pridávam kalciovú a vitamínovú pastu. Po pôrode totiž hrozí stav zvaný eklampsia, čiže odvápnenie.

Šteniatka je dobré každý deň ráno a večer vážiť a ich váhy si zapisovať. Budete mať prehľad o tom, ako a či priberajú a podľa toho môžete napríklad prikladať menšie, slabšie jedince k dolným bradavkám /obvykle tam má fenka najviac mlieka/. Ja som si na svojich šteniatkach všimla, že najväčšie sa napája vždy na spodných bradavkách, podľa toho to viem. Niektorí chovatelia vás s každodenným vážením vysmejú, ale je to hlavne na vás. Ak chcete byť informovaní, vážte ich. Šteniatkam to neublíži a vy budete spokojní.

Fenka by mala mať pokoj, žiadne vzruchy, jej hlavná starosť sú šteniatka. Môže vás aj prekvapiť svojim správaním. V období, kedy mali moje šteniatka niečo cez týždeň, nás prišla navštíviť majiteľka krycieho psíka spolu s ním. Asi dve hodiny ho k nim fena vôbec nechcela pustiť, potom len na chvíľu dovolila, aj to tak jedným očkom a stačilo. Tak sa šiel blázniť s ostatnými psami a vtedy sa fenka ukázala ako pravá mama, obranca, pretože nás prišla do izby ukázniť. Štekala tak, ako som ju nikdy nepočula, kým sme sa neutíšili. Potom odkráčala späť k svojim malým. Niekedy je manipulácia so šteniatkami sťažená práve týmto obranným inštinktom matky. Opäť je to o dôvere, akú si so svojim psom vybudujete. Ak vám verí, bez problémov vás pustí k šteniatkam, nechá vás s nimi manipulovať, a bráni ich len pred vyslovene cudzími ľuďmi.

To, kedy odčerviť a očkovať nájdete vari na každej chovateľskej stránke, takže sa o tom nebudem rozpisovať. Dôležité pre mňa je vám povedať, aby ste si šteniatka čo najčastejšie sa dá hladili, brali na chvíľku na ruky, maznali sa s nimi, neskôr hrali a bláznili. Nový majiteľ vám bude vďačný, pretože mu dáte vynikajúco socializovaného a priateľského psíka. Ak máte doma viacero psov, mali by byť uzrozumení s tým, že šteniatkam sa neubližuje a učiť ich len tie dobré psie veci. Napadnutie iným psom v šteňacom veku by mohlo mať nepríjemné následky v dospelosti. Uštekanú malú piraňu nechce mať doma nikto a tiež ju nikto nemá rád.

Na záver už len toto – vaše šteniatka by mali byť pre vás všetkým, preto sa im snažte nájsť čo najlepších majiteľov. Iste, do človeka nevidíte, neviete, ako sa prejaví neskôr, niektorí sú dobrí herci. Ale ak máte nejaké pochybnosti, pokojne povedzte záujemcovi nie. To, že sa niekto príde pozrieť neznamená, že šteniatko aj dostane. Pes si majiteľa zvyčajne sám nevyberá a preto je táto zodpovednosť na vás. Vy určíte, ako sa šteniatko bude v živote mať (alebo aspoň nemalou mierou k tomu prispejete). Priznám sa, že aj sa desím dňa, kedy pôjdu šteniatka do nových domovov a ako sa poznám, nikto pre ne nebude dosť dobrý. Môžem sa len pokúsiť zabezpečiť, aby sa mali v budúcnosti dobre.

osti dobre.