vycvik-psa.jpg

V živote psa a teda aj v tom vašom, nastane čas, kedy si poviete, že je čas začať navštevovať cvičisko. Či už je pes vami nezvládnuteľný, nevychovaný, nevybláznený alebo iba chcete, aby vedel viac, vaše rozhodnutie je správne. Každý pes potrebuje výchovu a výcvik, a je len na majiteľovi, čo je ochotný so svojím psom robiť.

Výchova prebieha doma, v súkromí a zahŕňa celkové správanie psa. Pes sa učí základné veci ako napríklad, že na návštevu sa neskáče, doma sa neciká, nehryzú sa papuče domácich či spí sa len v pelechu na tom určenom. Každý majiteľ vyžaduje od svojho psa niečo iné, všade sú iné pravidlá a tak je len na vás, čo všetko do výchovy psa zahrniete. Výchova psa je nevyhnutná.

Výcvik je vyžadovanie poslušnosti a učenie psa na rôzne povely. Tiež môže prebiehať doma, ale pokiaľ si neveríte, je lepšie využiť služby odborníkov na slovo vzatých – kynológov – cvičiteľov. Majú skúsenosti a vedia ako na to. Psa často krát učia v skupine, čo je veľmi dôležité vzhľadom na nie málo príkladov zo života, kedy pes učený doma, súkromne, poslúcha na slovo, ale vonku, kde sú rôzne zvuky, vzruchy a samozrejme iní psi a ľudia, sa stáva neposlušným až neovládateľným. Výcvik psa sa takisto ako výchova stáva nevyhnutnosťou, najmä pre tzv. panelákové psy, ktoré prichádzajú do kontaktu s rôznymi ľuďmi a v záujme ich aj vašej bezpečnosti, či pokoja, je dobré psa výcviku podrobiť.

Povelom sadni by sa však naše ambície končiť nemali. Osobne považujem za najdôležitejšiu schopnosť odvolať psa z akejkoľvek situácie. Privolanie/odvolanie by malo byť pre majiteľov psov alfou a omegou. Raz to môže vášmu psovi zachrániť život.

Nechcem však, aby ste si pod výcvikom predstavili muky pekelné pre vás a vášho psa. Môže to byť aj zábavné, i keď sa nadriete, kým sa váš pes niečo naučí. Verte však, že sa vám to po čase vráti v pocite hrdosti a pýchy, keď svojho psa bez problémov odvoláte/privoláte a budete počuť pochvalné slová o tom, ako je pes pekne vycvičený. Nie je totiž nič horšie ako pohľad na zúfalého majiteľa, ktorý si nevie so psom poradiť, a je očividné, že mu pes a jeho povaha, správanie, prerástli cez hlavu. Potom sa majitelia psov zbytočne zbavujú, niekedy končia u skúsenejších ľudí, ale niekedy bohužiaľ na ulici, či v útulku.

Neexistuje hlúpy, či nevychovateľný pes – existuje len hlúpy majiteľ, čo svojho psa nič nenaučil!

Iste, existujú psy, ktorým to ide jednoducho a psy, ktorým výcvik ide len ťažšie a troška pomalšie. Preto je potrebná trpezlivosť alebo pomoc niekoho skúsenejšieho.

Rozšírený výcvik

Pokiaľ máte nejaké ambície, napríklad agility, dog dancing (tanec so psom), dog treking, canisterapia, záchranárčina a podobne, zaraďte to do svojho zoznamu požadovaných vlastností ešte pred kúpou šteniatka a zohľadňujte aj toto kritérium pri výbere. Nie každé plemeno sa hodí na šport alebo inú, požadovanú aktivitu. Vyhnete sa tak sklamaniu, nevyhnutnému „odloženiu“ psa k niekomu inému či dokonca pocitu nenávisti voči psovi za to, že nesplnil vaše očakávania. Podobným aktivitám je možné sa venovať až po absolvovaní základnej poslušnosti, pretože to bezpodmienečný základ ďalšieho, úzko špecifického výcviku.

Samozrejme, všetkým týmto činnostiam, je možné venovať sa aj s rôznymi krížencami, kedy ešte nevieme, pes akých povahových vlastností nám z nich vyrastie. Je na majiteľovi, aby zbadal, aký talent drieme v jeho psíkovi a podľa toho sa venoval ďalšiemu výcviku.